Grecia mai primeşte o tranşă de împrumut, de 6,7 miliarde de euro

Miniştrii de Finanţe din zona euro au ajuns luni seară la un "acord politic" în urma căruia Grecia obţine o tranşă de 6,7 miliarde de euro (8,22 miliarde de dolari) din cel de-al treilea program de asistenţă financiară, transmit Deutsche Welle şi Reuters.

23 ian. 2018, 08:45
Grecia mai primeşte o tranşă de împrumut, de 6,7 miliarde de euro

Eurogrupul a salutat progresele înregistrate de Grecia în implementarea reformelor, apreciind că ţara este în grafic pentru a ieşi din ultimul acord de asistenţă, care se încheie în august 2018, şi de a se finanţa de pe pieţele de obligaţiuni.

„Avem nişte veşti bune”, a afirmat noul şef al Eurogrupului, portughezul Mario Centeno, în timp ce anunţa acordul încheiat la Bruxelles. El a adăugat că acordul „reflectă efortul imens şi cooperarea excelentă între Guvernul de la Atena şi instituţiile europene”.

Autorităţile elene au depăşit în ultimii trei ani ţintele fiscale şi au continuat să crească procesul de colectare a taxelor.

„Vom începe curând discuţiile pentru măsuri de reducere a poverii datoriei Greciei”, a anunţat Centeno, iar  ministrul elen de Finanţe, Euclid Tsakalotos, a apreciat că a fost o „întâlnire foarte bună” şi a salutat referirile Eurogrup la reducerea datoriei Greciei.

Şi Banca Centrală a Greciei a cerut creditorilor internaţionali măsuri de reducere a datoriei publice a Greciei care să fie implementate în 2018, altfel ţara ar putea avea nevoie de un nou pachet de asistenţă financiară.

În 2016, datoria Greciei era la 179% din PIB, cel mai ridicat nivel din zona euro.


loading...
Partenerii noștri