Grecia: Ministrul de Finanţe ameninţă cu DEMISIA dacă grecii vor vota DA la referendum

Bombardată din toate părţile să accepte condiţiile creditorilor internaţionali, Grecia este chemată la referendum, pentru a-şi hotărî soarta. Ministrul de Finanţe grec, Yanis Varoufakis, a făcut apel la populaţie să nu voteze propunerile pentru reformă ale creditorilor.

02 iul. 2015, 10:43
Grecia: Ministrul de Finanţe ameninţă cu DEMISIA dacă grecii vor vota DA la referendum

Ministruul grec de Finanţe şi-a exprimat încredrea că grecii vor respinge, în cadrul referendumului, propunerile creditorilor care ar urma să îi forţeze pe greci să facă reforme substanţiale pentru a primi un nou împrumut cu care să îşi achite datoria faţă de imprumutătorii internaţionali. „În cazul unui vot afirmativ, nu voi mai fi ministru de Finanţe luni seara. Dar îl voi ajuta pe succesorul meu să traverseze criza datoriilor”, a declarat joi Varoufakis, pentru televiziunea Bloomberg.

Citeşte şi Grecia vrea să amâne rambursarea unei părţi din datoriile către BCE

Pentru a fi şi mai convingător, Varoufakis a spus că „şi-ar tăia o mână, mai degrabă” decât să accepte metodele de restructurare cerute de creditorii internaţionali şi care presupun, între altele, majorări de taxe şi impozite şi reduceri de cheltuieli – condiţii care nu le sunt pe plac grecilor. Varoufakis susţine că un nou acord cu creditorii şi în actualele condiţii nu va restructura datoria publică a ţării.

Varouafakis a spus totuşi că restructurarea datoriilor ar trebui inclusă într-un eventual nou acord şi că, în niciun caz, Grecia nu vrea să iasă din zona euro. „Grecia vrea cu disperare să rămână în zona euro”, a subliniat Varoufakis.