Grecia: Miza referendumului este de a afla dacă grecii vor să rămână în zona euro

Referendumul convocat pentru 5 iulie în Grecia reprezintă 'alegerea suverană' a Atenei, dar plasează țara în fața mizei 'fundamentale' de a rămâne sau nu în zona euro, a declarat luni președintele francez Francois Hollande, citat de AFP și DPA, informează Agerpres. 

29 iun. 2015, 11:56
Grecia: Miza referendumului este de a afla dacă grecii vor să rămână în zona euro

„Este dreptul poporului grec de a spune ceea ce vrea pentru viitorul său. Miza, care va fi fundamentală, este de a ști dacă grecii vor să rămână în zona euro”, sau dacă „își asumă riscul de a ieși”, a declarat șeful de stat francez.

Francois Hollande a deplâns decizia Atenei de a rupe negocierile cu creditorii: „Regret această alegere”. El a dat asigurări că Parisul rămâne „disponibil” pentru a favorizarea reluării dialogului între cele două părți, estimând că un acord rămâne ‘posibil’. ‘Franța este disponibilă, tot timpul disponibilă, pentru ca dialogul să se poată relua’, a spus președintele francez.

Citeşte şi Angela Merkel: Dacă EURO euşează, EUROPA eşuează. Cancelarul german face apel la COMPROMIS

„Astăzi, există încă posibilitatea unui acord, mâine asta va depinde de răspunsul grecilor la referendumul care le este propus”, a adăugat el la reuniunea consacrată crizei din Grecia cu principalii miniștri ai guvernului său.

Francois Hollande a apreciat de altfel că economia franceză „nu are de ce să se teamă” de consecințele acestei crize, care a provocat o furtună pe piețele financiare îngrijorate de impactul pentru zona euro al unei eventuale ieșiri a Greciei. „Astăzi, economia franceză este robustă, mult mai robustă decât în urmă cu patru ani și nu are de ce să se teamă”, a dat asigurări președintele francez.