Grecia retrogradată din nou, până la cel mai jos nivel

Moody’s a retrogradat din nou Grecia,de la "C" la "Ca". Este cel mai jos nivel pe scala agenției de rating.

03 mart. 2012, 09:19
Grecia retrogradată din nou, până la cel mai jos nivel

Decizia agenției de rating a fost luată ca urmare a hotărârii Guvernului elen de a aproba un schimb de obligațiuni cu creditorii privați, ca parte componentă a programului de salvare de 130 de miliarde de euro. ‘Decizia de astăzi (vineri 2 februarie 2.red) a fost cerută de recentele anunțuri referitoare la schimbul de datorii pentru Grecia, ceea ce implică pierderi pentru investitori de peste 70%”, motivează Moody’s citată de BBC.

Agenția recunoaște că schimbul era necesar pentru stabilitatea financiară a Greciei, dar “riscul de default, chiar și după schimbul de datorii, a rămas foarte mare”. De asemenea, Moody’s crede că Grecia se va confrunta pe termen mediu cu provocări importante în ceea ce privește solvabilitatea.

Decizia celor de la Moody’s vine la numai câteva zile de când Standard & Poor’s clasificat Grecia cu „selective default”.

Schimbul de obligaţiuni va duce la reducerea datoriilor Greciei cu 107 miliarde de euro, fiind o componentă esenţială a celui de-al doilea program de salvare. Prin aplicarea acestui program, ponderea datoriei publice în PIB ar trebui să scadă de la 160% în prezent la 120,5% până în 2020.

Schimbul trebuie finalizat până pe 12 martie, înainte de termenul limită de 20 martie, când ajung la scadenţă datorii de 14,5 miliarde de euro.

Creditorii privaţi ai Greciei deţin obligaţiuni de circa 200 de miliarde de euro şi vor suporta o reducere a valorii nominale a acestora de 53,5% şi o pierdere reală de 73%-74%.