Grecia: Schultz critică „speculaţiile iresponsabile” ale Berlinului

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, îl acuză miercuri în presa germană pe cancelarul Angela Merkel de "speculații iresponsabile" despre o posibilă ieșire a Greciei din zona euro în caz de victorie electorală a stângii radicale la Atena la sfârșitul lunii ianuarie, informează AFP.

07 ian. 2015, 08:07
Grecia: Schultz critică „speculaţiile iresponsabile” ale Berlinului

„Dezbaterile și speculațiile iresponsabile despre scenarii ‘Grexit’ (ieșirea Greciei din moneda comună europeană) nu ajută cu adevărat”, a subliniat președintele Parlamentului European, Martin Schulz, în cotidianul Die Welt, potrivit Agerpres.

„Trebuie să fie clar pentru toți: nu se pune problema unei ieșiri din zona euro. Sfaturile nesolicitate care dau oamenilor din Grecia sentimentul că nu ei sunt cei care decid cu votul lor viitorul, ci Bruxellesul sau Berlinul, chiar îi pot împinge pe alegători în brațele forțelor radicale”, a considerat responsabilul politic.

Evocările unei posibile ieșiri a Greciei din euro au apărut după ce săptămânalul german Der Spiegel a afirmat în weekend că Angela Merkel ar fi gata să lase Grecia să iasă din zona euro dacă va câștiga stânga radicală SYRIZA alegerile din 25 ianuarie și dacă acest partid va repune în discuție austeritatea.

Berlinul nu a negat aceste informații, în timp ce afirmă că guvernul nu a avut o astfel de discuție.

Liderul SYRIZA, Alexis Tsipras, vrea să pună capăt austerității impuse de creditorii internaționali și să restructureze datoria greacă.

Primul ministru grec în exercițiu, conservatorul Antonis Samaras, agită, la rândul lui, spectrul ieșirii din moneda comună în încercarea de a câștiga în scrutinul anticipat.

Acuzată că exercită presiune asupra alegătorilor greci, Comisia Europeană se arată acum mult mai prudentă: comisarul pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, afirmând că Comisia nu ia „nicio” poziție în campania electorală greacă.