Grecia şi Portugalia împotriva AUSTERITĂŢII şi a MIGRAŢIEI

Șefii guvernelor grec și portughez, Alexis Tsipras și Antonio Costa, au semnat luni o 'declarație comună' pentru o cooperare întărită, în cadrul UE, împotriva austerității și în problema migrației.

11 apr. 2016, 15:23
Grecia şi Portugalia împotriva AUSTERITĂŢII şi a MIGRAŢIEI

Documentul, semnat în timpul unei vizite oficiale a premierului portughez la Atena, pune în prim-plan ‘hotărârea’ celor două țări de a-și ‘întări cooperarea’ în fața ‘provocărilor’ cu care se confruntă UE.

La capitolul economic, socialistul Costa și liderul de stânga Tsipras ‘împărtășesc convingerea că politicile de austeritate totală sunt greșite’ și dezastruoase din punct de vedere social, potrivit acestei declarații.

‘Programele de ajustare (bugetară) nu pot rezolva toate problemele. Este ca și cum ai crește doza de pastile pentru un bolnav pentru a i se scădea febra: febra scade, însă boala este în continuare acolo’, a spus Costa. ‘Europa de dreapta neoliberală ar vrea să impună un model unic și fără alternativă. Grecia și Portugalia demonstrează că sunt posibile alte căi democratice’, a adăugat el.

‘Problema nu constă în regulile care ne sunt aplicate, ci în faptul că ele nu sunt eficiente și prin urmare trebuie corectate’, a declarat, la rândul său, Tsipras, îndemnat de creditorii Greciei să accepte reforme și măsuri de economie dureroase, pentru a menține țara sa sub perfuzie financiară, informează Agerpres.

Citeşte şi Grecia este bănuită că ar fi DEPORTAT imigranţi care solicitau azil

În ceea ce privește criza migrației, cele două țări au îndemnat la o rezolvare ‘solidară și pe baza valorilor europene’ a problemei privind afluxul de migranți și de refugiați. Ei au denunțat ‘construcția de garduri din sârmă ghimpată’ și ‘absența de voință’ din partea unor state-membre de a participa la planurile europene de repartizare a refugiaților între țările din UE.

Cele două țări ‘își vor întări eforturile comune în vederea reformării procesului de la Dublin, pentru ca refugiații să fie repartizați în mod echitabil în UE’, adaugă documentul.

Tsipras a anunțat, de asemenea, că a discutat cu Antonio Costa pe marginea reinstalării ‘imediate’ în Portugalia a unui ‘mare număr de refugiați’ blocați în Grecia, ca urmare a deciziei Lisabonei de a primi — însă cu condiția calificării — până la 5.800 de refugiați peste contingentul celor 4.500 care i-au fost repartizați de UE.