Grecia vrea să se întoarcă la moneda naţională, DRAHMA

Fostul ministru de Finanţe elen din perioada măsurilor de austeritate din Uniunea Europeană, Yanis Varufakis, i-a solicitat Atenei să abandoneze moneda euro şi să revină la cea naţională, drahma.

20 aug. 2018, 08:51
Grecia vrea să se întoarcă la moneda naţională, DRAHMA

Politician de stânga, fost ministru de Finanţe în perioada de austeritate, Yanis Varufakis vrea ca Grecia să se întoarcă la moneda sa naţională, drahma, ieşind din perioada celor trei ani a Planului de salvare propus de Uniunea Europeană şi de creditorii internaţionali.

După criza economică din 2009, guvernele Greciei au avut de luptat cu colapsul economic şi au fost refuzate de Zona Euro.

Instabilitatea a fost „emblema” politicilor greceşti mulţumită măsurilor de austeritate cerute de Banca Centrală Europeană şi de Fondului Monetar Internaţional (FMI) în schimbul împrumuturilor.

Cu toate acestea, Grecia nu a reuşit să achite împrumuturile în valoare de 320 de miliarde de euro acordate de instituţiile financiare internaţionale, dar în schimb a fost eliberată de obligaţii, fiind liberă să decidă asupra propriilor sale politici economice. De acum încolo, „este absolut necesar ca ţara să se pregătească să revină la moneda naţională.