Grecii nu şi-au ales nici acum preşedintele

Cea de-a doua încercare de alegere a preşedintelui de către Parlamentul grec a eşuat, după numărarea voturilor constatându-se că au lipsit doar 32 de voturi pentru a atinge majoritatea necesară, de 200 de voturi din 300.

23 dec. 2014, 18:22
Grecii nu şi-au ales nici acum preşedintele

Astfel, potrivit numărătorii oficiale, 168 de deputați au rostit numele fostului comisar european, Stavros Dimas, la apelul numelui lor, în timp ce 131 s-au mulțumit să răspundă ‘prezent’, ceea ce înseamnă un refuz. De la lucrări a lipsit o singură deputată.

Miercurea trecută, în condițiile în care o majoritate de 200 de voturi din 300 era necesară, 160 de deputați au votat pentru Dimas, 155 din cadrul coaliției conservatoare-socialiste a premierului Antonis Samaras, și cinci deputați independenți.

Scorul de marți marchează un progres, dar analiștii estimează că întrucât s-au obținut mai puțin de 170 de voturi marți, guvernul va avea dificultăți în a aduna cele 180 de voturi necesare în cel de al treilea tur, lunea viitoare.

Citeşte şi Grecii îşi aleg PREŞEDINTELE în data de 17 decembrie

În cazul unui nou eșec, Parlamentul va fi dizolvat și vor avea loc alegeri anticipate la finalul lui ianuarie sau la începutul lui februarie. Partidul favorit în sondaje este cel al stângii radicale Syriza, care conduce cu circa trei puncte în fața partidului Noua Democrație a lui Antonis Samaras.