Greenpeace a descoperit 35 de transporturi ilegale de lemn. DIICOT, Garda Forestieră şi Ministerul Mediului au fost sesizate

Greenpeace România a anunţat, marţi, că a sesizat DIICOT, Garda Forestieră Vâlcea şi Ministerul Mediului, după ce a descoperit, în judeţul Gorj, 35 de transporturi ilegale de lemn, în valoare de aproximativ 25.000 de euro. Greenpeace a semnalat că se transportă în continuare lemn fără documente legale sau se înregistrează un volum mai mic decât cel real.

29 nov. 2016, 11:06
Greenpeace a descoperit 35 de transporturi ilegale de lemn. DIICOT, Garda Forestieră şi Ministerul Mediului au fost sesizate

Greenpeace România spune că în perioada 17-18 noiembrie o echipă de activişti a făcut o cercetare privind transportul de lemn în satul Gureni din comuna Peştişani, judeţul Gorj, unde îşi desfăşoară activitatea patru societăţi de prelucrare şi transport al lemnului, potrivit unui comunicat.

Echipa Greenpeace România a monitorizat transporturile de lemn dinspre bazinul forestier Bistriţa situat la nord de satul Gureni, precum şi transporturile provenind din alte păduri din zonă şi au fost identificate 35 de transporturi ilegale – atât transporturi fără aviz, cât mai ales vehicule cu aviz pentru un volum semnificativ mai mic decât cel transportat în realitate.

Volumul de lemn ilegal monitorizat a fost estimat la 319 metri cubi, cu o valoare de circa 25.000 euro, iar în acest caz Greenpeace a sesizat DIICOT, Garda Forestieră Vâlcea şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

În luna iulie, Greenpeace a documentat un caz de tăiere ilegală dintr-o pădure din aceeaşi zonă şi a transmis o sesizare către Ocolul Silvic Brâncuşi, care a descoperit că 85 de arbori au fost tăiaţi ilegal, cazul fiind înaintat către Parchetul Judecătoriei Târgu Jiu.

„Am revenit în Gureni pentru a cerceta cum ajunge lemnul tăiat ilegal pe piaţă. Nu ne aşteptam să găsim camioane fără acte, având în vedere că oricine poate verifica legalitatea transporturilor fie prin apel la 112, fie folosind aplicaţia Inspectorul Pădurii instalată pe telefoane mobile. Se întâmplă, însă. În cele mai multe cazuri, e vorba de camioane încărcate la maximum, cu 20 de metri cubi şi mai mult, care în aviz să aibă înregistraţi 7-10 metri cubi. Volumul estimat de lemn ilegal monitorizat în două zile, de 319 metri cubi, este foarte îngrijorător. Radarul Pădurilor îşi face treaba, însă operaţiunile de control din partea autorităţilor trebuie intensificate, iar sancţiunile aplicate să elimine furtul şi distrugerea pădurilor”, declară Ionuţ Apostol, director de campanii la Greenpeace România.

Consiliul Concurenţei a anunţat luni că efectuat inspecţii inopinate la sediile a trei companii care activează pe piaţa prelucrării masei lemnoase, Forestar, Nico–Paul şi Saniral, în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri anticoncurenţiale în industria lemnului.

La începutul acestui an, autoritatea a declanşat o investigaţie privind posibile înţelegeri între companii active pe piaţa prelucrării lemnului în vederea împărţirii pieţei, surselor de aprovizionare, precum şi adjudecării lemnului destinat comercializării la un preţ minimal în cadrul licitaţiilor organizate de Direcţiile silvice Alba şi Hunedoara.

Consiliul Concurenţei, a efectuat, la acea dată, inspecţii inopinate la sediile companiilor Holzindustrie Schweighofer, Egger Romania, Kronospan Romania, Kronospan Sebeş, Silva Logistic Services, Alredia şi Lacul Codrilor.

De asemenea, autoritatea are în derulare o anchetă sectorială pe piaţa lemnului în cadrul căreia sunt analizate structurile şi mecanismele de funcţionare.

CITEŞTE ŞI: Dacian Cioloş: Tăierile ilegale de pădure sunt o problemă de siguranţă naţională