Grefierul Vasilescu şi avocata Răducan, testaţi la poligraf în cazul judecătoarelor Dinu şi Costache

Grefierul arhivar Sorin Vasilescu şi avocata lui Dinel Nuţu, Alina Răducan, au fost testaţi cu detectorul de minciuni la cererea procurorilor DNA de către experţii criminalişti ai Poliţiei, în cazul declaraţiilor date în cazul de corupţie al judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache.

09 mai 2013, 17:00
Grefierul Vasilescu şi avocata Răducan, testaţi la poligraf în cazul judecătoarelor Dinu şi Costache

Instanţa supremă a judecat, joi, recursurile formulate de judecătoarea Viorica Dinu şi patru complici ale acesteia, între care şi fratele omului de afaceri Dinel Nuţu (fost Staicu), Marian Staicu, împotriva unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti care a prelungit cu 30 de zile durata mandatelor de arestare preventivă emisă pe numele celor cinci, scrie Mediafax.

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerut, cu acest prilej, respingerea contestaţiilor făcute de Viorica Dinu, Angela Cîrlan, Leon Marius Neagu, Marian Catrin şi Marian Staicu, arătând că ancheta este în plină desfăşurare, urmând să fie audiate mai multe persoane cu sau fără calitate de judecători, care ar putea fi influenţate dacă cei cinci sunt lăsaţi în libertate.

Avocatul unuia dintre inculpaţii din dosar a arătat, în faţa instanţei, că nu este asigurat principiul egalităţii de tratament în contextul în care grefierul de la Tribunalul Bucureşti Sorin Vasilescu şi avocata Alina Răducan sunt cercetaţi în stare de libertate. Avocatul a arătat că cei doi au fost testaţi cu detectorul de minciuni de către ofiţerii criminalişti de la Poliţie.

Citeşte şi Doi magistraţi de la Tribunalul Bucureşti, audiaţi în dosarul de corupţie al unor judecătoare

Avocatul a arătat că, în opinia sa, şi celelalte persoane din acest dosar ar trebui cercetate în stare de libertate, pentru a se asigura astfel egalitatea de tratament a celor din cauză.

Instanţa supremă a rămas în pronunţare în acest caz, urmând să stabilească dacă menţine prelungirea mandatelor de arestare pe numele celor cinci sau dacă dispune cercetarea acestora în stare de libertate.

Instanţa supremă a admis recent recursul procurorilor DNA împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti de liberare provizorie sub control judiciar a judecătoarei Antonela Costache şi a respins recursurile făcute de aceasta, Costel Daniel Petre şi Marian Vasile Tudor împotriva unei decizii similare de prelungire a mandatelor de arestare preventivă.

Judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu de la Tribunalul Bucureşti sunt în arest preventiv din 15 martie, fiind cercetate pentru luare de mită şi trafic de influenţă pentru soluţii în mai multe dosare, printre care şi cel al lui Dinel Nuţu, fost Staicu. Acestea au fost suspendate din funcţiile de la Tribunalul Bucureşti de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Alături de judecătoarele Dinu şi Costache au fost arestaţi Marian Stancu, fratele lui Dinel Nuţu, avocaţii Ileana Răducan, Daniel Costel Petre, precum şi Marian Vasile, Angela Cîrlan, Marius Neagu şi Ionela Carmen Dăncuţă, pentru dare de mită sau cumpărare de influenţă

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în acelaşi dosar sunt cercetaţi Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, şi Daniela Petre, soţia avocatului Daniel Costel Petre.

Judecătoarele Dinu şi Costache sunt suspectate că ar fi luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nuţu şi pentru a interveni şi în alte dosare.

Viorica Dinu este cercetată pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată, şi luare de mită, iar Antonela Costache este acuzată de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, luare de mită şi trafic de influenţă, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.