Greşeala banală dar periculoasă pe care o fac toţi şoferii. Ce se întâmplă când conduci cu geamurile deschise

Foarte mulţi şoferi au obiceiul să conducă maţina cu geamurile deschise, mai ales în zilele călduroase. Ei bine, acest lucru este extrem de nociv pentru toate persoanele aflate în mașină, mai ales pentru copii.

24 sept. 2023, 07:45
Greşeala banală dar periculoasă pe care o fac toţi şoferii. Ce se întâmplă când conduci cu geamurile deschise
Greşeala banală dar periculoasă pe care o fac toţi şoferii. Ce se întâmplă când conduci cu geamurile deschise

Greşeala banală dar periculoasă pe care o fac toţi şoferii.  Un studiu recent, efectuat de Universitatea din Surrey și publicat de revista Știința Mediului, arată că atunci când conduci maşina cu geamurile deschise ești expus poluării cu 80% mai mult decât dacă le-ai ţine închise, scrie ProMotor.

Studiul a fost realizat în 10 oraşe din lumea întreagă, iar concluzia este clară: condusul cu geamurile deschise poate duce la o creştere cu până la 80% a nivelului de particule în suspensie în habitaclu! Particulele în suspensie sunt niște particule compuse dintr-un amestec de particule solide și picături de lichid și pot fi periculoase pentru sănătatea omului, în contextul în care acestea pot aunge în plămâni. De asemenea, studiul recomandă șoferilor să nu conducă între la orele de vârf și să utilizeze aerul condiționat cât mai des posibil.

Citeşte şi: Funcţia ascunsă de pe Google Maps cu care îţi poţi găsi maşina. Puţini şoferi ştiu acest truc

Pe lista celor mai poluate orașe din lume incluse în studiu se află Dhaka din Banghladesh, Chennai din India, Guangzhou din China, Cairo din Egipt, Sao Paulo din Brazilia, Medellin din Columbia, Addis Ababa din Etiopia, Blantyre din Malawi și Dar-es-Salaam din Tanzania. Au fost alese tocmai pentru că sunt orașe în care foarte puțini șoferi dețin automobile cu sistem de aer condiționat. În plus, dacă mașinile lor sunt echipate cu aer, șoferii renunță să-l folosească, pentru că va crește consumul de carburant.

Citeşte şi: Semnul rutier care bulversează orice şofer. Este amplasat pe autostrăzi, dar puţini ştiu ce înseamnă

Alte dezavantaje atunci când circuli cu geamurile deschise: pot intra insecte în mașină, cabina se umple de praf mult mai rapid, iar nivelul de zgomot creşte. Astfel, pot fi afectaţi plămânii, din cauza poluării, sau urechile, din cauza poluării fonice!


Calendar 2024
Calendar 2024