Greşeala pe care multe gospodine o fac în bucătărie. De ce nu este bine să foloseşti folie de aluminiu când găteşti la cuptor sau pentru a acoperi mâncarea în frigider

Folia de aluminiu este nelipsită în bucătoriile românilor. Folia de aliminiu este folosită de gospodine fie pentru a acoperi aragazul, evitând astfel murdăria atunci când coc vinete sau ardei care ulterior intră în compoziţia conservelor de iarnă, fie pentru a acoperi mâncarea atunci când o bagă la cuptor, ori în frigider.

13 aug. 2022, 13:49
Greşeala pe care multe gospodine o fac în bucătărie. De ce nu este bine să foloseşti folie de aluminiu când găteşti la cuptor sau pentru a acoperi mâncarea în frigider

De ce nu este bine să foloseşti folie de aluminiu când găteşti la cuptor sau pentru a acorperi mâncarea în frigider? Ei bine, specialiştii spun că mici particule de aluminiu din folie rămân pe mâncare. Prin îngerarea mâncărurilor care au fost anterior acoperite cu folie de aluminiu, acele particule ajung în organism şi pot crea probleme de sănătate.

Şi gătitul în folie de aluminiu poate crea probleme, mai ales în cazul mâncărurilor picante sau acide preparate la temperaturi înalte, la cuptor sau pe grătar.

Corpul uman produce cantităţi mici de aluminiu, ceea ce înseamnă că expunerea minimă la acestă substanţă nu este dăunătoare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că ingestia a 40mg  per kilogram din greutatea persoanei pe zi este o cantitate sigură, potrivit descopera.ro. Depăşirea acestei cantinăţi zilnic poate crea probleme mari de sănătate. Ingestia unei cantităţi prea mari de aluminiu a fost descoperită în creierul bolnavilor de Alzheimer. Aluminiul poate afecta şi persoanele cu boli ale oaselor sau cei cu disfuncţie renală, de asemenea poate reduce rata de creştere a celulelor din creier.

Prin folosirea foliei de aluminiu la gătit în cuptor sau doar pentru a acoperi mâncarea depozitată în frigider, particule de aluminiu pot ajunge în mâncare. Cantitatea de aluminiu poate creşte dacă folia de aluminiu acoperă mâncare care conţine roşii sau suc de lămâie din cauza acidităţii.

Pentru a prepara mâncare la cuptor este indicată folosirea vaselor de yena sau de lut. Pentru depozitarea în frigider este mai bine ca vasul cu mâncare să fie acoperit cu capac de sticlă sau o farfurie de sticlă sau porţelan.