Greşeala pe care o fac toţi românii. Ce rişti dacă stai pe telefon la toaletă

Cititul pe telefon la toaletă continuă să fie o activitate ciudată, chiar și în zilele noastre. Unii psihanaliști susțin că este o anomalie. Specialiștii în medicină sunt de părere că acest obicei ne expune la probleme gastro-intestinale și germeni.
Alina Costache
05 oct. 2019, 16:32
Greşeala pe care o fac toţi românii. Ce rişti dacă stai pe telefon la toaletă

Telefon la toaletă echivalează cu boli. În primul rând, toaleta (fie că este acasă, fie că este undeva în public) este un mediu umed, extrem de benefic pentru răspândirea bacteriilor. Nu mai vorbim de riscurile ca dispozitivul să cadă în chiuvetă, în cadă, pe gresie sau chiar în vasul de WC.

Un alt aspect important la care oamenii trebuie să fie atenți este faptul că statul prea mult timp pe vasul de WC favorizează apariția de hemoroizi.

Ţi-ai scăpat telefonul în toaletă? Vezi cum îl poţi salva VIDEO 

 Analistul american Otto Fenichel spunea în anul 1937 că acest obicei al cititului la toaletă este o pasiune a oamenilor cu fixații dezvoltate în timpul copilăriei. Cititul este un proces de încorporare, așa că cititul la toaletă reprezintă o tentativă de a prezerva echilibrul eului. O parte din substanța corporală este pierdută, iar substanța proaspătă trebuie absorbită cu ajutorul ochilor. Doar cei dezechilibrați ar simți nevoia să-și umple capul în timp ce își golesc intestinul. James Strachey, traducătorul englez al lui Sigmund Freud, a fost de acord. El a susținut în 1930 că o lectură ușoară la toaletă preferată de cei mai mulți este, în fond, infantilă. 

Lăsând la o parte toate înțelesurile ascunse ale cititului la toaletă, nu există nicio dovadă că persoanele care citesc la baie sunt anormale. Studiile arată în mod consistent că multe persoane recunosc că citesc la baie, mai ales când sunt incluse și dispozitivele digitale. Nu mai puțin de 90% dintre deținătorii de telefoane dintr-un studiu efectuat în 2015 de Verizon Wireless au recunoscut că citesc la toaletă, ratele fiind mai mari în rândul bărbaților și tinerilor, profesioniștilor cu un nivel mai ridicat de educație. Cu alte cuvinte, este destul de normal să fii dependent de telefon când mergi la toaletă. 

Însă care sunt implicațiile medicale ale acestei dependențe? S-a dezbătut faptul că cititul la toaletă poate duce la apariția hemoroizilor, prin creșterea perioadelor de timp dintre statul pe toaletă și eliminarea deșeurilor. Însă știința nu sprijină o astfel de legătură. Într-un studiu făcut în Israel în 2009, s-a constatat că persoanele care citesc pe toaletă nu prezintă un risc mai mare de a dezvolta hemoroizi decât omologii lor. Nici alte cercetări nu au găsit vreo legătură între dependența de telefon la toaletă și simptomele bolii acesteia.

Poate oare lectura la toaletă să ne pună în pericol starea de sănătate prin contaminare? Băile sunt adesea văzute ca sere microbiene, iar materialele de lectură pot fi vectori pentru transmiterea infecțiilor.

 

Deși este cu siguranță adevărat faptul că toaletele prezintă un risc infecțios, acest risc este adesea exagerat. Un studiu al celor mai murdare locuri din casă arată că băile se situează pe locul doi, după bucătării, atunci când vine vorba de densitatea microbiană. Scaunele de toaletă și mânerele au mai puține bacterii decât chiuvetele de bucătărie, blaturi, aragaz, recipiente de cafea și bureți de vase. Poate că și cititul în bucătărie ar trebui evitat, mai ales cititul cărților de bucate. 

În acest sens, trebuie să ne gândim că smartphone-urile nu au ce căuta în baie, mai mult chiar decât cărțile sau ziarele. Suprafețele lor din sticlă, încălzite din interior și fără a fi în buzunare sau genți, oferă un mediu atractiv pentru bacterii. Un studiu britanic a raportat că unul din șase smartphone-uri are dovezi ale contaminării fecale. Chiar și așa, telefoanele noastre tind să fie extensii ale microbiomului nostru personal, împărțind în jur de 82% dintre cele mai comune tipuri de bacterii cu degetele noastre. 

 

Așadar, s-ar putea să fie un sfat înțelept să-ți ții telefonul departe de baie. Cititul la toaletă poate că nu indică o anomalie psihologică, nu cauzează apariția hemorozilor și nu ne expune la un risc deosebit de mare al apariției bolilor infecțioase, dar poate semnala o maladie socială. Însă cititul la toaletă nu presupune o concentrare intensă asupra lucrurilor citite, ci mai degrabă o stare de liniște și de rătăcire a minții. Poate fi văzut ca o modalitate de a savura câteva momente de reverie și relaxare, departe de agitația lumii. Desigur, interacțiunea cu smartphone-urile poate fi la fel de obsesivă și îngrijorătoare și la toaletă – verificarea e-mailurilor, citirea tuturor știrilor, jocurile și aplicațiile care provoacă dependență. Dar atunci când este ținută sub control această dependență, cititul pe scaunul de toaletă poate reprezenta doar o escapadă senină din cotidian. Însă amintește-ți din când în când să mai ștergi și ecranul telefonului!

 

 

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce înseamnă, de fapt, dacă găsești ouă cu două gălbenușuri. Mai pot fi mâncate, sunt sănătoase?
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
Playtech.ro
Vești proaste pentru cei care stau în chirie. Vor fi afectați direct de creșterea impozitului pe locuințe
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prognoza meteo pentru 6–14 iulie. Temperaturi extreme, ploi torențiale și nopți tropicale
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Din 7 iulie, Digi, Orange, Vodafone și Telekom vor bloca apelurile din afara României care afișează în mod înșelător...
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Scapi de toate problemele cu inima! Un singur lucru trebuie adăugat la fiecare masă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună