Greşeala pe care o fac toţi românii. Ce rişti dacă stai pe telefon la toaletă

Cititul pe telefon la toaletă continuă să fie o activitate ciudată, chiar și în zilele noastre. Unii psihanaliști susțin că este o anomalie. Specialiștii în medicină sunt de părere că acest obicei ne expune la probleme gastro-intestinale și germeni.
Alina Costache
05 oct. 2019, 16:32
Greşeala pe care o fac toţi românii. Ce rişti dacă stai pe telefon la toaletă

Telefon la toaletă echivalează cu boli. În primul rând, toaleta (fie că este acasă, fie că este undeva în public) este un mediu umed, extrem de benefic pentru răspândirea bacteriilor. Nu mai vorbim de riscurile ca dispozitivul să cadă în chiuvetă, în cadă, pe gresie sau chiar în vasul de WC.

Un alt aspect important la care oamenii trebuie să fie atenți este faptul că statul prea mult timp pe vasul de WC favorizează apariția de hemoroizi.

Ţi-ai scăpat telefonul în toaletă? Vezi cum îl poţi salva VIDEO 

 Analistul american Otto Fenichel spunea în anul 1937 că acest obicei al cititului la toaletă este o pasiune a oamenilor cu fixații dezvoltate în timpul copilăriei. Cititul este un proces de încorporare, așa că cititul la toaletă reprezintă o tentativă de a prezerva echilibrul eului. O parte din substanța corporală este pierdută, iar substanța proaspătă trebuie absorbită cu ajutorul ochilor. Doar cei dezechilibrați ar simți nevoia să-și umple capul în timp ce își golesc intestinul. James Strachey, traducătorul englez al lui Sigmund Freud, a fost de acord. El a susținut în 1930 că o lectură ușoară la toaletă preferată de cei mai mulți este, în fond, infantilă. 

Lăsând la o parte toate înțelesurile ascunse ale cititului la toaletă, nu există nicio dovadă că persoanele care citesc la baie sunt anormale. Studiile arată în mod consistent că multe persoane recunosc că citesc la baie, mai ales când sunt incluse și dispozitivele digitale. Nu mai puțin de 90% dintre deținătorii de telefoane dintr-un studiu efectuat în 2015 de Verizon Wireless au recunoscut că citesc la toaletă, ratele fiind mai mari în rândul bărbaților și tinerilor, profesioniștilor cu un nivel mai ridicat de educație. Cu alte cuvinte, este destul de normal să fii dependent de telefon când mergi la toaletă. 

Însă care sunt implicațiile medicale ale acestei dependențe? S-a dezbătut faptul că cititul la toaletă poate duce la apariția hemoroizilor, prin creșterea perioadelor de timp dintre statul pe toaletă și eliminarea deșeurilor. Însă știința nu sprijină o astfel de legătură. Într-un studiu făcut în Israel în 2009, s-a constatat că persoanele care citesc pe toaletă nu prezintă un risc mai mare de a dezvolta hemoroizi decât omologii lor. Nici alte cercetări nu au găsit vreo legătură între dependența de telefon la toaletă și simptomele bolii acesteia.

Poate oare lectura la toaletă să ne pună în pericol starea de sănătate prin contaminare? Băile sunt adesea văzute ca sere microbiene, iar materialele de lectură pot fi vectori pentru transmiterea infecțiilor.

 

Deși este cu siguranță adevărat faptul că toaletele prezintă un risc infecțios, acest risc este adesea exagerat. Un studiu al celor mai murdare locuri din casă arată că băile se situează pe locul doi, după bucătării, atunci când vine vorba de densitatea microbiană. Scaunele de toaletă și mânerele au mai puține bacterii decât chiuvetele de bucătărie, blaturi, aragaz, recipiente de cafea și bureți de vase. Poate că și cititul în bucătărie ar trebui evitat, mai ales cititul cărților de bucate. 

În acest sens, trebuie să ne gândim că smartphone-urile nu au ce căuta în baie, mai mult chiar decât cărțile sau ziarele. Suprafețele lor din sticlă, încălzite din interior și fără a fi în buzunare sau genți, oferă un mediu atractiv pentru bacterii. Un studiu britanic a raportat că unul din șase smartphone-uri are dovezi ale contaminării fecale. Chiar și așa, telefoanele noastre tind să fie extensii ale microbiomului nostru personal, împărțind în jur de 82% dintre cele mai comune tipuri de bacterii cu degetele noastre. 

 

Așadar, s-ar putea să fie un sfat înțelept să-ți ții telefonul departe de baie. Cititul la toaletă poate că nu indică o anomalie psihologică, nu cauzează apariția hemorozilor și nu ne expune la un risc deosebit de mare al apariției bolilor infecțioase, dar poate semnala o maladie socială. Însă cititul la toaletă nu presupune o concentrare intensă asupra lucrurilor citite, ci mai degrabă o stare de liniște și de rătăcire a minții. Poate fi văzut ca o modalitate de a savura câteva momente de reverie și relaxare, departe de agitația lumii. Desigur, interacțiunea cu smartphone-urile poate fi la fel de obsesivă și îngrijorătoare și la toaletă – verificarea e-mailurilor, citirea tuturor știrilor, jocurile și aplicațiile care provoacă dependență. Dar atunci când este ținută sub control această dependență, cititul pe scaunul de toaletă poate reprezenta doar o escapadă senină din cotidian. Însă amintește-ți din când în când să mai ștergi și ecranul telefonului!

 

 

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Localitatea de lângă București unde e bătaie pe case și terenuri. Prețurile sunt încă mici, există școli, magazine mari și traiul e de 4 ori mai ieftin decât în Capitală. Vecinii sunt și ei prietenoși, e plin de tineri, copii și pensionari relaxați
Capital.ro
A murit cea mai mare actriță și prezentatoare TV. A fost cea mai bună ființă de pe acest Pământ
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Cu cât se vinde vila din București unde a locuit unul dintre cei mai apreciați avocați de la începutul secolului XX
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Albă ca Zăpada, prăjitura copilăriei. Ingredientul care schimbă gustul
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi privind reciclarea. Toată lumea trebuie să le respecte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești