Greşeli care îţi pun ochii în pericol. Iată la ce OBICEIURI trebuie să renunţi

Ochii sunt foarte vulnerabili, astfel că este important să ai foarte multă grijă de ei. Odată cu vârsta, ochii devin tot mai sensibili, așa că află care sunt cele mai frecvente greșeli care îi pot pune în pericol.

23 sept. 2014, 15:49
Greşeli care îţi pun ochii în pericol. Iată la ce OBICEIURI trebuie să renunţi

1. Îți freci ochii. Acesta este cel mai comun obicei periculos pe care îl au oamenii. Dr. Richard Shugarman, purtătorul de cuvânt al Academiei Americane de Oftalmologie, susține că oamenii uită faptul că atunci când ochii tăi te deranjează, înseamnă că ceva nu este în regulă. Dacă ai ceva pe suprafața lor și începi să îi freci, riști ca gunoiul sau firul de praf prins acolo să intre mai adânc și să ajungi la urgențe. În plus, de câte ori te freci la ochi, apar lacrimile, care favorizează apariția infecțiilor. Atunci când simți că ai ceva în ochii, clipește de mai multe ori, iar lacrimile produse vor înlătura praful, scrie unica.ro.

2. Folosești prea mult timp același rimel. Rimelul are o dată de expirare. După acest moment, ar putea fi contaminat cu microbi care îți pot afecta ochii. Genele sunt pline de germeni, iar de câte ori aplici rimel pe ele și pui peria înapoi, nu faci decât să răspândești bacterii. Dacă vrei să fii sigură că nu vei avea probleme, schimbă-ți rimelul o dată la trei luni.

3. Nu mergi la oftalmolog. Dacă observi o schimbare în câmpul vizual sau în claritatea viziunii, trebuie să mergi la oftalmolog. De cele mai multe ori, nu este nimic grav, dar examinarea ochilor este obligatorie de câte ori apare o schimbare. În plus, multe probleme pot fi rezolvate, dacă acționezi la timp, dar netratate, pot duce la afecțiuni grave. 

4. Stai cu ochii în laptop/telefon ore întregi. Ecranele dispozitivelor electronice pe care le folosești zilnic – laptop-uri, smartphone-uri, tablete, emit lumină albastră, despre care unii medici susțin că este la fel de periculoasă ca razele ultraviolete. În plus, dacă te uiți în același punct timp de câteva ore, te poți alege cu oboseală oculară și dureri de cap. Este recomandat să iei o pauză de 20 de secunde la fiecare 20 de minute de privit la calculator.

5. Aplici creionul pe linia genelor inferioară. Chiar dacă make-up artiștii aplică tuș sau creion pe linia genelor inferioare, oftalmologii susțin că este un gest foarte periculos pentru ochi. Creionul ar putea ajunge pe ochi, iar de aici ar putea rezulta infecții serioase.