Greşeli cu animalele de companie. Cum le pui şi te pui în pericol, fără să ştii

Din nevoia de companie, multi dintre noi am ales sa aducem in casa caini sau pisici, fara a sti insa cum se ingrijesc corect aceste animale. Comitand adesea greseli, le expunem fara sa vrem la tot felul de riscuri.

26 sept. 2013, 05:46
Greşeli cu animalele de companie. Cum le pui şi te pui în pericol, fără să ştii

Iata cele mai frecvente greseli pe care le fac oamenii in ingrijrea animalelor de companie si in relatia cu acestea.

Lasi cainele sa te plimbe el pe tine

Un caine needucat o sa traga de lesa atunci cand il scoti afara, plimbandu-te, practic, el pe tine in loc de tu pe el. Astfel, unii proprietari de caini ajung chiar la spital din cauza cazaturilor survenite in timpul plimbarilor. Nu este nevoie de un antrenor specializat pe caini pentru educarea animalului de companie sa nu mai traga de lesa. Orice stapan isi poate invata usor, treptat, cainele sa nu-l mai traga la plimbari, folosind un ton ferm si tragand usor de lesa in timpul ce merge. Un alt lucru important atunci cand inveti un caine sa mearga la pas cu tine pe strada este sa nu paseasca inaintea ta. Practic, stapanul trebuie sa fie mereu cu un pas inainte, iar cainele in dreapta sau stanga lui, langa picior.

Ignorarea capuselor

Orice animal care iese din casa risca sa adune capuse, mai ales cainii. Il poate lua si din parc, si din padure. Netratarea muscaturilor de capuse pot expune cainele la boli severe, unele care pot afecta si membrii familiei.

Ignorarea viermisorilor de la urechile pisicilor

Multi stapani de pisici observa ca felinele lor dragi au zona dimprejurul urechilor usor mai descoperita, ca parul de acolo este mai rar, dar nu duc pisicile la veterinar. Golurile de par din zona urechilor pisicilor sunt cauzate de niste viermisor, paraziti care distrug firele de par si irita pielea. In cazuri mai severe, pot aparea si rani cu risc crescut de infectie. Daca pisica ta are mici goluri de par sau par mai rar decat normal in zona urechii, este indicat sa o duc la veterinar.

Sari peste deparazitare

Ideal este ca o data la sase luni, uneori chiar mai des, in functie de stilul de viata al animalului de companie, cainele sau pisica sa fie deparazitate intern si extern. Un animal de companie nedeparazitat este un pericol pentru sanatate. Acesta dezvolta viermisori pe care il elimina prin scaun. Copiii sunt cel mai expusi riscului de a-i contracta pentru ca isi baga adesea degetele murdare in gura. Asadar, deparaziteaza-ti animalul de companie
5.

Uiti sa dai tratamentul anti-purici

Ii dai o data, de doua ori si… apoi uiti? Cam asa se intampla cu administrarea tratamentului anti-purici animalului de companiei. De fapt, indicat este ca o data pe luna acesta sa-si primeasca tratamentul anti-purici. Dincolo de faptul ca risca el sa ia de la altii, daca ai mai multe animale de companie in casa, vor lua purici si cei care nu au, iar aceste insecte minuscule enervante sunt responsabile pentru raspandirea multor boli, inclusiv a ciumei bubonice.

Iti lasi animalul sa faca pui

Daca vrei mai multe pisicute si catelusi in casa, poate chiar ai gasit o pereche potrivita pentru animalul tau de companiei si stapani pentru viitorii pui, este normal sa-ti lasi animalul de companiei sa se imperecheze. Dar daca nu vrei mici vietati prin casa, mai bine il castrezi. Foarte multe pisici si multi caini au ajuns sa vagabondeze pe strada fie pentru ca stapanii arunca puii sau isi lasa animalul de companie sa se imperecheze in voie cu altii.

Tii caserola plina

Una dintre principalele cauze ale obezitatii in randul pisicilor si al cainilor este tinerea caserolelor cu mancare mereu pline, de regula, cu mancare uscata. Si caini, dar mai ales pisicile care nu prea ies din casa sunt expuse riscului de a se ingrasa, risc care creste semnificativ daca animalul de companie a fost castrat. Animalul de companie trebuie sa aiba mese regulate si sa nu manance intre ele, ci doar orele exacte prestabilite.

Prea putina miscare

Pe langa obezitate, animalele de companie risca sa aiba probleme respiratorii si articulare daca nu fac miscare. Este valabil si la caini, si la pisici. Medicii veterinari recomanda ca cel putin jumatate din zi animalele de companie sa faca miscare, chiar si in casa, antrenandu-i cu diferite jucarii speciale pe care le pot alerga. In ceea ce priveste cainii, acestia ar trebui scosi la aer zilnic cateva ore bune!

Prea putina atentie

Animalele de companie se aseamana mult cu copiii: au nevoie de atentie. Cand se plictisesc, incep sa rontaie, sa latre, sa miaune si sa distruga diverse obiecte din casa sperand astfel ca vor primi atentie din partea stapanilor. Cand sunt plecati, stapanii ar trebuie sa lase la indemana cainilor si a pisicilor tot felul de jucarii special destinate animalelor de companie pentru ca acestea sa aiba o ocupatie pana revin acasa proprietarii.

Citeste mai mult pe lyla.ro