Greşelile care cresc masiv factura la energie electrică – Metodele banale de economisire

Modul standby este conceput pentru confortul utilizatorilor care nu trebuie să pornească echipamentele electronice de fiecare dată când iau o pauză. Confortul costă însă!

09 dec. 2023, 17:30
Greşelile care cresc masiv factura la energie electrică – Metodele banale de economisire
Aparatul din gospodărie care îți umflă factura cu 150 de lei lunar. Ce să faci pentru a nu avea un consum în plus

Facturile ridicate la electricitate îi motivează pe oameni să își controleze mai bine consumul de electricitate acasă. Cu toate acestea, unii oameni nu realizează că aparatele, cum ar fi televizoarele și laptopurile, pot consuma energie electrică și atunci când sunt închise. Atunci când nu sunt folosite, acestea intră în modul standby.

Nu putem reduce noi înșine prețurile la electricitate, dar putem încerca, cel puțin într-o mică măsură, să reducem facturile mari la electricitate din propria casă. Atunci când căutăm să facem economii, trebuie mai întâi să ne uităm mai atent la aparatele pe care le folosim cel mai des. Telefonul, laptopul sau televizorul consumă energie electrică și atunci când nu le folosim, de exemplu, în modul standby.

Ce este modul standby? Aparatul nu funcționează, dar consumă energie electrică
Modul standby este așa-numita stare de veghe a unui aparat, care poate fi recunoscută adesea prin simbolul caracteristic Standby, care este un cerc traversat de o linie verticală.

Deși aparatul nu funcționează în acest moment, el rămâne pregătit să execute comenzi în orice moment, de exemplu, să pornească un film prin apăsarea unui buton de pe telecomandă. Astfel, putem porni rapid radioul sau televizorul folosind o anumită comandă.

DOCUMENT Voucherele și ajutoare sociale tăiate în 2024. Ce bugetari rămân fără tichete de vacanță
Modul standby este conceput pentru confortul utilizatorilor care nu trebuie să pornească echipamentele electronice de fiecare dată când iau o pauză. Atunci când vedeți pe ecranul aparatului dvs. semnele distinctive de culoare roșie sau albastră sau numerele care arată ora, este semn că acesta se află tot timpul în modul standby. Acest lucru oferă confort consumatorilor, dar are un dezavantaj major – duce la creșterea facturilor de electricitate.

Așadar, merită să verificăm dacă este cu adevărat necesar ca home theater-ul pe care îl pornim o dată la câteva luni sau radioul care funcționează în principal ca ceas să fie în standby. Sau, până la urmă, pot fi pur și simplu oprite?

Cum să dezactivați modul standby pe televizor? Nu este atât de greu!
Modul standby al laptopului sau al televizorului este un adevărat consumator de energie electrică, așa că este util să știm cum poate fi oprit. Desigur, pentru modelele individuale de echipamente, acest lucru poate varia. Totuși, în majoritatea cazurilor, pentru a dezactiva modul standby al televizorului, este suficient să intrați în setările acestuia, să selectați opțiunea „soluții ecologice” sau „economii” și să treceți la oprirea automată a alimentării. De asemenea, multe dispozitive vă permit să alegeți un interval de timp după care televizorul se va opri automat.

Iată cât curent consumă aceste dispozitive:

  • 0,8 până la 2,2 W – pentru un laptop
    0,8 până la 5 W – pentru televizor
    între 1 și 3 W pentru un DVD player
    de la 15 la 28 W pentru un set-top box de televiziune digitală
    între 6 și 9 W pentru un router

Dispozitivele individuale în modul standby nu consumă cantități mari de energie electrică, astfel încât acestea nu ar trebui să ne împovăreze nici măcar în vremurile actuale, când prețurile energiei electrice sunt ridicate. Cu toate acestea, dacă adunăm toate aparatele care sunt conectate la rețeaua electrică și care se află în modul standby timp de câteva ore pe zi, se poate dovedi că sunt atât de multe încât, fără să știm, cheltuim foarte mult pe ele.

Facturile umflate, la control. ANRE, reacţie promptă după atacul lui Marcel Ciolacu în şedinţa de Guvern

Reducerea funcționării aparatelor în modul standby nu este singura modalitate de a economisi energie electrică. Merită să acordăm atenție și clasei energetice a aparatelor din casa noastră. Cele mai economice aparate sunt, bineînțeles, cele cu clasa A+ și superioară.

De asemenea, este întotdeauna o idee bună să închidem aparatele pe timp de noapte, să cumpărăm o cheie specială sau să setăm aparatele pentru a porni și opri automat. Pe de altă parte, pentru aparatele care consumă energie electrică și nu pot fi oprite, cum ar fi un frigider, merită să nu uitați să le folosiți în mod corespunzător. Pentru a vă asigura că aparatele consumă mai puțină energie, acestea trebuie amplasate cât mai departe de sursele de căldură.