Grevă generală în România: profesorii pregătesc blocarea anului școlar, din cauza sărăciei. Proteste masive la Guvern

Cadrele didactice din România susțin că s-au săturat să fie batjocorite de guvern. Astfel, profesorii susțin că vor paraliza anul școlar, cu greva generală.

22 apr. 2023, 12:24
Grevă generală în România: profesorii pregătesc blocarea anului școlar, din cauza sărăciei. Proteste masive la Guvern

Personalul din învățământ nu mai tolerează promisiunile guvernanților, avertizează sindicaliștii. Anul școlar se poate încheia luna viitoare, deci chiar înainte de examenele final, susțin cadrele didactice din trei federații sindicale.

Sâmbătă, sindicaliștii din Educație au anunțat Guvernul și Parlamentul României, că au demarat referendumul pentru strângerea de semnături în vederea declanșării grevei generale. Marți și miercuri va fi pichetat Guvernul.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” anunţă Guvernul României și Parlamentul că au demarat referendumul pentru strângerea de semnături în vederea declanșării grevei generale.

„Hotărârea de a apela la această formă extremă de protest este cu atât mai justificată cu cât, prin proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, care urmează să fie discutat în Coaliția de Guvernare, Executivul intenționează să ia decizii cu impact negativ suplimentar pentru angajații din învățământ, în condițiile în care: se plafonează cheltuielile de personal la nivelul anului 2022 – imposibil de realizat în sistemul de învățământ, deoarece salariile cadrelor didactice se majorează odată cu trecerea la un grad didactic superior/ o nouă tranșă de vechime; se blochează atingerea de către personalul didactic auxiliar și nedidactic a salariilor de bază din Legea 153/2017, contrar promisiunii făcute de președinții PSD și PNL în urmă cu două săptămâni; se accentuează deficitul de personal prin: interdicția cumulului pensiei cu salariul și prin blocarea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante și se blochează activitățile de formare profesională (esențiale în dezvoltarea carierei didactice)”, transmit, într-un comunicat de presă comun, federațiile sindicale.

 

Ce solicită cadrele didactice din România, pregătite de grevă

 

În documentul citat se menționează că, până la momentul declanșării grevei generale, FSLI, FSE „Spiru Haret” și FNS „Alma Mater”, vor picheta, din nou, sediul Guvernului în zilele de 25 și 26 aprilie, iar în data de 10 mai vor organiza un marș de protest la care sunt așteptați peste 15.000 de membri de sindicat.

Profesorii avertizează că de ani de zile le sunt amânate majorările salariale promise, în timp ce inflația face ravagii.

„Indiferent dacă acest proiect de ordonanță de urgență va fi aprobat sau nu, revendicările FSLI, FSE „Spiru Haret” și FNS „Alma Mater” rămân aceleași: rezolvarea problemei aplicării integrale a dispozițiilor Legii-cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege; identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului din învățământ; adoptarea, în regim de urgență, a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998; aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri; în noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziționeze personalul din învățământ pe o treaptă net superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport de importanța socială a activității prestate; remedierea anomaliilor actuale în ceea ce privește salarizarea celor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că sunt inferioare salariaților care ocupă funcții de execuție; instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației; plata suplimentară a personalului din unitățile/instituţiile de învățământ nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic”, arată sindicaliștii.

În România, cadrele didactice continuă să fie printre cei mai prost plătiți bugetari, iar proiectul lui Klaus Iohannis, „România Educată”, pare să nu fi convins profesorii că merită să amâne protestele.

Totodată, profesorii s-au remarcat de-a lungul timpului drept cei mai tăcuți bugetari. De mai bine de două decenii nu s-a mai organizat o grevă generală în domeniul educației, în țara noastră, care să afecteze structura anului școlar.

Între timp, Guvernul a anunțat înghețarea salariilor bugetarilor. „Pilele de partid” din administrația publică nu vor fi date afară din sistem și nici nu vor exista tăieri salariale, avertizează reprezentanții societății civile.