GREVĂ GENERALĂ la metrou şi RATB, săptămâna viitoare. 700.000 de călători ar putea fi afectaţi

Negocierile dintre sindicaliștii de la metrou și reprezentanții Ministerului Transportului nu au ajuns, momentan, la niciun rezultat. Dacă până luni nu sunt rezolvate revendicările sindicaliștilor, aceștia își mențin decizia de a declanșa greva generală la metrou.

11 oct. 2013, 10:06
GREVĂ GENERALĂ la metrou şi RATB, săptămâna viitoare. 700.000 de călători ar putea fi afectaţi

Între orele 4:00-16:00 nu va circula niciun metrou, luni, același lucru urmând să se întâmple și marți, dacă nu se rezolvă solicitările sindicaliștilor. Şi RATB va intra în grevă de solidarizare, marți, tot între orele 4:00-16:00. 700.000 de călători ar putea fi afectați de această grevă.

„În acest moment, greva celor de la metrou este sigură, dacă problemele nu vor fi soluţionate până luni, iar noi ne vom solidariza cu ei marţi, dacă nu sunt rezolvate revendicările”, a spus Vasile Petrariu, lider sindical RATB, informează Mediafax.

Potrivit acestuia, angajaţii transportului public de suprafaţă din Capitală se solidarizează cu cei de la metrou „pentru a-i ajuta pe aceştia”, dar şi pentru că în două luni va expira şi contractul colectiv de muncă al lor şi vor, prin această formă de protest, să tragă un semnal de alarmă faţă de factorii responsabili.

Despre greva de la RATB, primarul general Sorin Oprescu a declarat vineri că, inclusiv în cazul unei greve generale, sindicaliștii sunt obligați să asigure circulația a 30% din parcul auto. În ceea ce privește salariile de la RATB, Oprescu a spus că acestea depășesc salariile oamenilor obișnuiți și că oricum a acționat în justiție RATB, deoarece regia, în loc să plătească dările la stat, a cumpărat „prostii”.

Greva a fost programată pe data de 14 octombrie, luni, după ce a fost amânată din 30 septembrie.

Negocierile cu Ministerul Transporturilor vor continua sâmbătă și duminică, în încercarea de a debloca situația.

„La fiecare întâlnire am cerut să semnăm contractul colectiv de muncă. Au cerut să se facă o majorare minimă cu nivelul inflaţiei pe anul trecut – 5%. Salariul mediu net la metrou este 2.900 lei. Eu consider că ăsta e un salariu destul de bun pentru România şi cred că şi pentru alte ţări europene”, a declarat directorul general al Metrorex, Aurel Radu, potrivit b365.ro.

CITEŞTE ŞI: Conducerea Metrorex: Transportul de persoane cu metroul nu trebuie afectat printr-o grevă