Grevă în Franţa: mai multe categorii de domenii vor protesta joi. Se anunţă o mobilizare masivă

Angajaţi din domeniul feroviar, profesori, studenţi, poliţişti, lucrători din domeniul salubrităţii, avocaţi, sindicate, partide de opoziţie şi ''veste galbene'' au lansat un apel la grevă şi vor manifesta joi în Franţa, relatează AFP.

03 dec. 2019, 19:52
Grevă în Franţa: mai multe categorii de domenii vor protesta joi. Se anunţă o mobilizare masivă

Aceasta este o confruntare ce se profilează şi ar putea ”decide succesul sau eşecul celor cinci ani de mandat al preşedintelui Emmanuel Macron”, a apreciat luni ziarul Libération, în timp ce preşedintele ales în 2017 a făcut din această reformă o promisiune de campanie. Mişcarea ar putea dura câteva zile în transporturi, cu un apel la grevă pe termen nelimitat adresat SNCF, operatorul feroviar, şi RATP, transportul public din Paris, scrie Agerpres.

O reuniune intersindicală este programată să se desfăşoare vineri.

 Mobilizarea împotriva fuziunii celor 42 de regimuri actuale de pensii (privat, pentru funcţionari publici, speciale, complementare) într-un sistem universal pe puncte ”se anunţă puternică şi durabilă”, avertizează sindicatul CGT, care a cerut o grevă interprofesională cu FO, a treia organizaţie sindicală după CFDT şi CGT, dar şi cu alte organizaţii, sindicate şi de tineret, potrivit dcnews.ro.

O reuniune intersindicală este programată pentru vineri. Fără CFDT, în favoarea unui sistem de pensii ”universal”, ”mai lizibil” şi ”mai echitabil”. Anticipând o mişcare îndelungată într-un context social tensionat în care nemulţumirile se înmulţesc (spital, poliţie, profesori, lucrători feroviari, ”veste galbene”), executivul a avut o serie de reuniuni în ultimele zile, între care un seminar guvernamental duminică.