Grevă la metrou. Sindicaliştii ameninţă cu greva generală dacă nu le vor fi soluţionate revendicările

Angajaţii de la metrou au pichetat marţi, 24 mai, sediul Ministerului Transporturilor, principala lor solicitare fiind majorarea salariilor cu rata inflaţiei din ultimii doi ani.

24 mai 2022, 16:03
Grevă la metrou. Sindicaliştii ameninţă cu greva generală dacă nu le vor fi soluţionate revendicările

Grevă la metrou. Sindicaliştii ameninţă că, dacă nu le vor fi rezolvate revendicările, vor recurge la toate formele de protest, inclusiv la greva generală.

Am demarat negocierile pentru încheierea contractului colectiv de muncă. Actualul expiră la 1 iunie. Am făcut propuneri. Am senzaţia că nu se mai doreşte un dialog social la nivel de Metrorex, dar noi nu vom renunţa la drepturile salariale câştigate cu atâta muncă şi vom lupta în continuare. Dacă nu ne vom înţelege, vom trece la următoarele forme de protest.

Astăzi pichetăm, apoi mitingurile, greva de avertisment şi greva generală. Noi nu dorim acest lucru, dar la momentul acesta, din păcate, Consiliul de Administraţie a mandatat conducerea executivă să negocieze, dar aceştia spun că nu au puterea să negocieze„, a declarat Marian Artimon, secretarul general al Unitatea Sindicatul Liber din Metrou (USLM).

El a precizat că salariaţii de la metrou doresc cel puţin majorarea salariilor cu rata inflaţiei din anul 2020 până acum. În plus, oamenii se tem că şi-ar putea pierde locurile de muncă.

În general, metroul bucureştean este subfinanţat. Preţul energiei a crescut cu 430% şi ne sunt ameninţate locurile de muncă, pentru că administraţia doreşte să taie costurile prin reducerea de personal„, a adăugat Artimon.

Citeste si Cine și de ce a montat bizarele „manechine COVID” la metroul din București | EXCLUSIV

Panică la metrou, călătorii evacuaţi de urgenţă. S-a activat planul roşu de intervenţie

În dimineaţa zilei în care era anunţată pichetarea Ministerului Transporturilor de către sindicaliştii Metrorex, la metrou a avut loc un incident major. O garnitură a rămas blocată între staţiile Piaţa Romană şi Universitate, iar un fum înecăcios a invadat unul dintre vagoane.

Metrorex a anunţat o defecțiune tehnică. A fost nevoie de intervenția pompierilor, care i-au evacuat, rând pe rând, pe oameni direct pe șine, i-au condus prin tunel și apoi i-au scos la suprafață. Alte câteva sute de călători au fost evacuate din stațiile învecinate – Piața Universității și Piața Victoriei. Planul roșu a fost declanșat imediat, zeci de autospeciale de intervenție, echipaje SMURD și ambulanțe au ajuns în zonă, iar 25 de călători au avut nevoie de îngrijiri medicale. Doi au ajuns la spital.

Citeste si Asasinarea ministrului Cătălin Drulă, plănuită de oamenii lui Rădoi de la metrou. „Cât dreaq costă nişte racheţi?” – stenograme incendiare