Greva profesorilor continuă. Guvernul nu găsește bani pentru majorarea salariilor, dar oferă 1500 lei în plus ca bonus. Profesorii resping oferta și continuă protestele

Peste 20.000 de profesori ies în stradă și își strigă nemultumirile în fața Guvernului și la Palatul Cotroceni. Greva cadrelor didactice a dat peste cap toate calculele politice și a blocat schimbul de putere. Mai mult, guvernanții încearcă să îți păseaza responsabilitatea cand vine vorba de cerințele profesorilor.

30 mai 2023, 10:03
Greva profesorilor continuă. Guvernul nu găsește bani pentru majorarea salariilor, dar oferă 1500 lei în plus ca bonus. Profesorii resping oferta și continuă protestele

Profesorii continuă greva generală pentru a doua săptămână consecutiv, iar astăzi are loc un mare protest în București.

Guvernul a anunţat, marţi, de la ora 12.00, consultări ale premierului Nicolae Ciucă cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie. Întâlnirea va avea loc la Palatul Victoria. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat, pentru News.ro, că nu a fost invitat la noi consultări cu primul ministru Nicolae Ciucă. ”Am aflat şi noi din presă că pe agenda premierului e prinsă o consultare cu liderii sindicatelor din educaţie”, a precizat el.

Întrebat dacă va merge la discuţii cu oficialii guvernamentali în situaţia în care va fi invitat la consultări, în ultimul moment, liderul Federaţiei ”Spiru Haret” a răspuns: ”Dacă colegii din Piaţa Victoriei îmi vor permite acest lucru, voi merge”.

Sindicaliștii din Educație au purtat mai multe runde de negocieri atât cu liderii coaliției, cât și cu miniștri însă toate au eșuat. Ei cer majorarea salariilor cu 25 la sută, însă guvernanții spun că nu sunt bani. Au găsit însă încă 1500 de lei pentru profesorii aflați în grevă, în plus față de cei 2.500 deja promiși. Nu este vorba de bani în plus la salariu, ci de o primă pentru „susținerea carierei didactice” acordată în două tranșe egale: 2.000 de lei în iunie, și 2.000 de lei în octombrie.

Citește și: Liderii sindicali din educație, după o nouă ofertă financiară de la ministerul Muncii: Este obligaţia lui Klaus Iohannis să intervină într-un moment critic

„Colegii mei vor o creștere a veniturilor cu 25%, nu acceptă o astfel de variantă [propunerea de vouchere]. Cu cât se amână luarea deciziilor, cu atât acțiunile se radicalizeaza și așteptările vor creste mai mult“, a anunțat liderul FSE Spiru Haret, Marius Nistor, la Digi 24.

Până atunci, peste 20.000 de cadre didactice și nedidactice vor protesta marți în Piața Victoriei, apoi vor porni în marș spre Cotroceni.

Între timp, sindicatele au propus Guvernului o soluție de compromis. Sindicatele cer în plus 650 de lei pentru un profesor cu o vechime de 25 de ani la catedra. Astfel, salariul de baza al unui profesor cu cel mai înalt grad ar ajunge la 3900 lei, potrivit Antena 3.

Citește și: Protest al sindicaliştilor din Educație. Mii de angajaţi din sistem vor mărșălui prin București. Restricții în Capitală

Profesorii cu gradele didactice luate si o vechime intre 1 an si 5 ani ar primi o majorare de circa 500 de lei. Profesorii debutanți care, au în prezent, un salariu net de aprox 2400 de lei ar primi in plus 400 de lei.

Sindicatele au cerut ca aceste masuri sa se aplice din luna iunie, iar de la începutul anului viitor sa intre in vigoarea noua grila de salarizare.