Greva profesorilor se suspendă. Ligia Deca: Toți elevii se întorc în clase

Greva angajaților din Învățământ se suspendă, potrivit unui anunț al sindicatelor din Educație. Cadrele didactice se întorc la cursuri.

12 iun. 2023, 11:56
Greva profesorilor se suspendă. Ligia Deca: Toți elevii se întorc în clase

Greva profesorilor se suspendă. ”Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi,
prin articol distinct, a:

– principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe
economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

– acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

Citește și: Ce se întâmplă cu vacanţa de vară. Anunţ de ultimă oră de la ministerul Educaţiei despre structura anului şcolar. Când sună clopoţelul în septembrie pentru noul an şcolar

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, au transmis luni, 12 iunie, reprezentanții sindicatelor din Educație.

Citește și: Ligia Deca, anunțul așteptat de toți elevii: ”Înscrierile la bacalaureat și evaluarea națională se prelungesc până pe 16 iunie”

 

Greva profesorilor se suspendă. Ligia Deca: Toți elevii se întorc în clase

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat luni, după decizia sindicatelor de a opri greva, că asistăm la o victorie a tuturor celor care au susţinut educaţia. Ea a anunţat că Guvernul a adoptat în şedinţă două Ordonanţe de urgenţă care oferă garanţiile solicitate de cadrele didactice, pentru a avea încredere că rolul lor este recunoscut.

”Asistăm la o victorie a tuturor celor care au susţinut educaţia, în ultimele săptămâni, în ultimele luni dar aş spune eu şi o dovadă că importanţa educaţiei în societate este recunoscută din ce în ce mai mult”, a spus Ligia Deca. Ministrul Educaţiei a anunţat că Guvernul a adoptat în şedinţă două Ordonanţe de urgenţă care oferă garanţiile solicitate de reprezentanţii cadrelor didactice, pentru a avea încredere că rolul lor este recunoscut atât prin legea salarizării unitare cât şi prin reformele ce survin în contextul adoptării de către Parlament a noilor legi ale educaţiei.

”Avem toate elementele de care avem nevoie, avem susţinerea societăţii, avem un pachet nou de legi care aduc reforme impotante, avem o finanţare fără precedent care pe lângă investiţiile în infrastructură, care sunt extrem de importante, pune respectul pentru profesia didactică şi oamenii şcolii în centrul procesului de a creiona educaţia aşa cum au nevoie copiii ţării”, a spus ea.

Ministrul Educaţiei a spus că prima Ordonanţă de urgenţă se referă la creşterile salariale care pe medie sunt peste 25%. ”Este de remarcat că prin mecansimul pe care ordonanţa îl pune în practică vorbim despre creşteri procentuale mai mari pentru debutanţi, pentru cei de care avem nevoie să rămână în sistem şi să fie motivaţi să se perfecţioneze şi să ducă mai departe generaţiile de elevi”, a explicat ea. Ligia Deca a mai arătat că o altă chestiune se referă la garanţiile conform cărora viitoarea lege a salarizării va avea ca bază de plecare salariul debutantului plecând de la minimul salariului mediu brut pe economie.

”Tot astăzi a fost adoptat un al doilea act normativ, Ordonanţa de urgenţă provind acordarea de prime pentru cariera didactică, pentru personalul didactic şi auxiliar dar şi pentru acordarea primelor vizavi de cariera profesională, pentru personalul nedidactic. Prima de carieră didactică înseamnă o primă de 1.500 de lei net, din care aproximativ 30% sunt sump forfetară, adică la dispoziţia cadrului didactic sau didactic auxiliar. Restul banilor, 70% în acest moment putând fi folosiţi pentru cursuri de pregătire profesională, echipament IT, cărţi de specialitate şi alte categorii de cheltuieli care sprijină calitatea în învăţământ”, a anunţat Deca. Ea a menţionat că prima se acordă într-o singură tranşă, în luna octombrie a acestui an şi sumele vor putea fi utilizate în anul 2023-2024. ”Suma va fi acordată anual, până în anul 2027, sursa fondurilor fiind fondurile europene”, a mai spus Ligia Deca. Ministrul a spus că prima de carieră profesională, acordată personalului nedidactic, este în valoare de 500 de lei pe an, va fi similar acordată în luna octombrie, pentru că atunci este Ziua educaţiei, până în anul 2027.

”Sumele pot fi folosite, în cazul personalului nedidactic, tot pentru cursuri de formare profesională sau alte cheltuieli necesare în activitatea profesională”, a subliniat Ligia Deca.

 

Budăi: Astăzi s-au majorat grilele salariale pentru personalul didactic şi didactic auxiliar cu 1.300 lei,brut

Grilele salariale pentru personalul didactic şi didactic auxiliar s-au majorat astăzi cu suma de 1.300 lei brut, a anunţat, luni, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi.

„Ordonanţa de Urgenţă a fost scrisă ieri, iar astăzi a fost în circuitul de avizare la ministerele co-iniţiatoare, în primul rând Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei, vicepremierul Guvernului, Sorin Grindeanu, precum şi Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Finanţe, după care s-a trimis Ordonanţă la Consiliul Economic Social. Vreau să clarific un aspect: discuţiile care au fost înainte de şedinţă, şi anume prezenţa Ordonanţei de Urgenţă sau propunerea pentru Ordonanţa de Urgenţă pe ordinea de zi, la capitolul analize, este o procedură legală care atunci când eşti pe parcursul de avizare cu un act normativ, până îţi vine avizarea finală, o ţii în analiză. Dacă ai avizarea finală până la începerea şedinţei se poate trece pe ordinea de zi, dacă nu se discută în primă lectură, după care se aprobă în şedinţa următoare. Astăzi s-au majorat grilele salariale pentru personalul didactic şi didactic auxiliar cu suma de 1.300 lei pe brut, ce reprezintă în medie puţin peste 25%”, a precizat ministrul Muncii.

Acesta a adăugat că majorările aprobate sunt cuprinse în noua Ordonanţă, care va fi publicată luni în Monitorul Oficial.

„Toate aceste lucruri sunt prevăzute în Ordonanţă, precum şi în corpul Ordonanţei s-a făcut şi s-a înţeles de către coaliţie această solicitare a cadrelor didactice, astfel încât să avem acea asumare clară a coaliţiei asupra a ce se întâmplă pe viitor cu Legea salarizării, şi anume principiul de la care se pleacă: discutăm Legea salarizării cu prevederea că salariul debutantului sau a asistentului universitar va porni de la salariul mediu brut pe ţară utilizat la fundamentare a bugetului asigurărilor sociale de stat. Au fost o serie de acte normative care au demonstrat, până la urmă, intenţia coaliţiei politice care susţine actualul Guvern al României de a rezolva pe cât posibil toate solicitările din învăţământ şi mai ales gândindu-ne şi la cei peste trei milioane de copii şi la părinţii lor”, a susţinut ministrul Muncii.

 

Nicolae Ciucă: Azi adoptăm OUG pentru majorarea salariilor profesorilor

Guvernul va aproba, luni, ordonanţele de urgenţă privind majorările salariale pentru personalul din Educaţie, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei Executivului.

„Astăzi, pe baza discuțiilor și angajamentelor tuturor părților implicate, am decis, la nivelul coaliției și în deplin consens cu liderii de sindicat ca, odată ce avem răspunsul scris din partea dumnealor legat de revenirea la clasă a tuturor dascăliloir, vom adopta și ne vom ține de cuvânt – cum am făcut și până acum – prin adoptarea OUG cu elementele de conținut așa cum au fost ele agreate cu sindicatele.

Vom adopta OUG – sunt doua – una vizeaza cresterea salariala de la bugetul de stat si alocarea fondurilor necesare pentru formarea profesionala, bani care vor fi pe liniile de finantare europeana. 

In acest fel, guvernul acesta a asigurat incepand cu sfarsitul anului 2021, pentru anii 2022-2023-2024, o finantare de 8 mld de lei (…)”, a declarat Ciucă.