Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat că a-i cere cuiva să îşi taie de bună-voie sinecura este ca şi cum ai cânta la flaut într-o sală plină de băieţi de cartier şi să speri că vor lăcrima de emoţie .
”A-i cere cuiva să îşi taie de bună-voie sinecura este ca şi cum ai cânta la flaut într-o sală plină de băieţi de cartier. Şi să speri că vor lăcrima de emoţie. Acesta este semnul suprem de slăbiciune instituţională a statului pe care oamenii l-au sancţionat dur prin vot. Asta i-a înfuriat cel mai tare. Şi pe bună dreptate! Reformele reale nu se fac cu sloganuri de marketing, ci cu decizii ferme şi echitabile”, a spus Sorin Grindeanu, la dezbaterea moţiunii de cenzură.
Preşedintele interimar al PSD a arătat că românii vor dreptate, dar dreptatea trebuie să se facă acolo unde trebuie, în consiliile de administraţie umflate, în companiile de stat cu pierderi, de la băieţii veseli din energie, de la evazioniştii de profesie, care secătuiesc bugetul şi râd în faţa legii. ”Dreptatea şi echitatea trebuie să se facă de sus în jos, iar noi, întreaga clasă politică – trebuie să dăm semnalul, începând cu noi! E corect ca partidele să aibă subvenţii. Este o formă simplă de limitare a corupţiei! Dar şi aici s-a exagerat! Aceste sume mult prea mari trebuie reduse urgent!”, a explicat Grindeanu.
Potrivit liderului social-democrat, marile partide sunt vinovate pentru că au lăsat lucrurile să scape de sub control, deci tot noi trebuie să le reparăm.
”Jaful din banul public trebuie stopat. În lupta cu cartelurile bugetarilor de lux, voi sta alături de premierul Bolojan în linia întâi! Este un angajament ferm! Aţi spus zilele trecute că aţi înţeles mesajul PSD. Ne bucură şi ne dă încredere!”, a completat preşedinele PSD. Grideanu a arătat că, pentru o susţinere politică solidă, în continuare, trebuie să corecteze rapid unele lucruri absurde care se regăsesc în primul pachet de măsuri. Am putea începe cu deţinuţii politici şi cu mamele care îşi cresc copiii. Ar fi de bun-simţ. Apoi, să abordăm împreună cu mult curaj alte două seturi de măsuri esenţiale: Un pachet pentru echitate fiscală şi un pachet de măsuri pentru relansarea economiei româneşti”, a spus el.
Potrivit lui Grindeanu, dincolo de nevoia de a face curăţenie în cheltuieli şi în risipa banului public, problema structurală a României este cea a veniturilor bugetare prea mici. ”Aşadar, trebuie să discutăm aplicat despre veniturile bugetare pierdute: 10% din PIB anual doar prin evaziune. Şi apoi să ne uităm mai atent la companiile care au strâns datorii de peste 85 de miliarde de lei la buget. Acesta este motivul pentru care am spus că vom evalua periodic performanţa conducerii ANAF. Vrem rezultate, nu doar promisiuni! Dacă ANAF ar reduce la jumătate evaziunea fiscală şi arieratele la buget, atunci România ar fi azi pe excedent bugetar”, a mai spus Grindeanu.
Preşedintele PSD a adăugat că partidul nu vrea generalităţi şi principii, ci măsuri concrete: modificarea rapidă a Legii insolvenţei, taxarea externalizării profiturilor de către multinaţionale, scăderea impozitării de la 1% la 0,5% pe cifra de afaceri, dar acest principiu să se aplice la toate companiile plătitoare de impozit pe profit, controale ITM ţintite care vizează cei 1.4 milioane de lucrători la negru şi gri”.
”Verificările ANAF să se facă după o matrice corectă şi clară de risc. Toate aceste măsuri, trebuie să se regăsească obligatoriu în pachetul 2. La fel cum ANAF trebuie să îşi accelereze digitalizarea şi să fie capabil să poată face globalizarea veniturilor populaţiei. Aşa se va putea introduce impozitul progresiv concomitent cu reducerea TVA-ului! Românii şi antreprenorii români s-au săturat să vadă că biciul se pune tot pe calul care trage – adică pe cei corecţi care îşi plătesc la timp taxele la stat”, a mai spus el. ”Reţineţi, oricâte taxe ar pune Guvernul Bolojan, ele nu vor fi niciodată suficiente dacă unii vor risipi în continuare banii sau dacă economia va intra în recesiune”, a explicat Grindeanu.
El a anunţat că PSD va propune urgent în Coaliţie un pachet suplimentar de măsuri care să fie direcţionat strict către relansarea economie. ”Vom veni în spaţiul public cu scheme de ajutor de stat. Cu noi programe pentru IMM-uri. Şi cu sprijinirea producţiei de bunuri, pentru că România are nevoie de politici publice care să construiască”, a mai spus el. Sorin Grindeanu a subliniat că această moţiune va pica cu siguranţă, dar nu trebuie să ignorăm semnalele din societate.
”O pensie de 3 mii de lei pentru care s-a muncit o viaţă nu poate fi niciodată considerată o pensie mare. Nu putem cere sacrificii, dacă nu începem cu noi. PSD îşi păstrează încrederea că vom depăşi rapid şi inteligent această criză bugetară dacă vom alege să tratăm România cu respect. Eforturile bugetare din ultimii ani au transformat România şi doar nişte orbi populişti pot nega asta. Consolidarea fiscală prin care vom trece trebuie să aibă o singură misiune – să nu distrugă potenţialul economic al României! Aşadar, vă invit să lăsăm populiştii să urle în gol, în timp ce noi vom continua să finalizăm autostrăzi şi spitale”, a declarat Grindeanu în finalul discursului.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Sorin Grindeanu, afirmă că nu este de acord ”cu populisme” precum decizia unor persoane care ocupă funcţii publice de a renunţa la o parte din indemnizaţiile pe care le primesc.
Sorin Grindeanu a fost întrebat, luni seară, la România Tv, dacă îşi va reduce cu 20% indemnizaţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. ”Hai să aşezăm lucrurile cum trebuie. Eu nu sunt de acord cu populisme de acest tip. Eu vreau să vă spun că la Ministerul Transporturilor, cred că aveam cam… eram cu al 180-lea venit din minister. Şi eram ministru. Nu sunt de acord cu acţiuni de acest tip. Asta nu înseamnă că nu trebuie să facem această remodelare, tăiere, cum vor să numească”, a răspuns Sorin Grindeanu.
El a explicat că renunţarea la o parte din indemnizaţie, în opinia sa, ”e o chestiune care nu rezolvă deficitul”. El a amintit că România se află în procedură de deficit excesiv ”nu de acum, ci de vreo 4-5 ani”, liderul social-democrat adăugând că ”în ultimii 5 ani au fost vreo 4 premieri de dreapta şi unu de la PSD”.