Gripa face ravagii în România! Medicii trag un semnal de alarmă. ”Suntem în plină epidemie, sunt o grămadă de cazuri”

Medicii din întreaga țară sunt în alertă deoarece gripa face ravagii. Pneumologul Irina Strâmbu de la Institutul ”Marius Nasta” din București a subliniat că suntem în plină epidemie de gripă.

17 ian. 2024, 23:24
Gripa face ravagii în România! Medicii trag un semnal de alarmă. ”Suntem în plină epidemie, sunt o grămadă de cazuri”
Gripa face ravagii în România!

Gripa face ravagii în România! Doctorul Irina Strâmbu a afirmat că cei mai mulţi dintre pacienții care ajung la spital nu sunt vaccinaţi, însă vaccinarea antigripală încă mai poate fi făcută.

Citește și Cum știm să facem diferența între răceală și gripă. Simptomele de care trebuie să ținem cont atunci când ne simțim rău

Gripa face ravagii în România!

”Suntem în plină epidemie de gripă, sunt o grămadă de cazuri. După experienţa COVID-ului, oamenii ştiu să îşi recunoască nişte simptome date de o boală virală, probabil că se adresează medicului de familie, telefonic, dar cu siguranţă cheamă şi ambulanţa. Testele de gripă sunt mult mai populare, deci tot mulţumită COVID-ului se fac teste pentru virusuri (…) Noi în mod particular, în spital, ne întâlnim cu vechii noştri pacienţi cu boli cronice care fac aceste infecţii virale, majoritatea sunt cu gripa A, dar pot fi şi cu cealaltă gripă şi care  îşi decompensează bătrâna boală. Ei vin la noi pentru că ei ne cunosc, sunt instruiţi ca atunci când le e rău să ni se adreseze şi vin şi constatăm că au aceste infecţii virale cu complicarea bolii de fond. Foarte mulţi nu sunt vaccinaţi. Vaccinarea antigripală nu era foarte populară înainte. Noi la spital ne făceam tot personalul vaccin antigripal  fiecare an şi mărturisesc că anul acesta nu l-am făcut pentru că nu s-a mai făcut prin spital şi nu m-am organizat să mi-l cumpăr şi să mi-l fac singură la timp, dar altfel nu este foarte populară vaccinarea antigripală”, a declarat dr. Irina Strâmbu, la Medika TV.

Medicul primar pneumolog de la Marius Nasta a ținut să precizeze că epidemia de gripă va mai dura și de aceea trebuie evitată răspândirea virusului.

”Vaccinarea se mai poate face pentru că o să mai dureze epidemia maxim 2 luni. Ce trebuie făcut? Trebuie evitată răspândirea virusului, adică persoanele simptomatice, cu orice fel de răceală, fie că se testează, fie că nu, fie că stau acasă sau merg în comunitate, trebuie să poarte mască, astfel încât să nu răspândească virusurile”, a mai spus pneumologul Irina Strâmbu.

Citește și Masca revine în tot mai multe spitale din cauza cazurilor de gripă şi COVID-19