GRIPA SEZONIERĂ vs COVID-19. Evoluţia cazurilor confirmate şi a deceselor în România

O analiză comparativă, realizată de g4media, a îmbolnăvirilor de gripă din acest sezon față de infectările cu noul coronavirus arată o evoluție a cazurilor confirmate și a deceselor din cauza COVID-19 față de cele cauzate de gripă.

16 apr. 2020, 08:33
GRIPA SEZONIERĂ vs COVID-19. Evoluţia cazurilor confirmate şi a deceselor în România

Dacă îmbolnăvirile cu gripa sezonieră, care a debutat în noiembrie 2019, au o creștere lentă și se îndreaptă spre o pantă descendentă, cele cu coronavirus – care au început în urmă cu o lună și jumătate – au o creștere accelerată. Toate infectările cu coronavirus sunt depistate prin teste de laborator, fiind de 3 ori mai multe decât cele de gripă confirmate prin testare. Totuși, în cazul gripei, diagnosticul este pus de medici și doar pe baza simptomelor, fără o confirmare și în laborator, acestea fiind mult mai multe, după cum se observă din graficul de mai jos.

De asemenea, conform datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, numărul infecțiilor respiratorii acute (inclusiv gripă, infecții respiratorii acute severe și pneumonii) depășește cu mult cazurile depistate de COVID-19 și cele de gripă la un loc.

Nu există date oficiale dacă pacienții cu orice formă de infecție respiratorie acută au fost testați pentru gripă sau coronavirus.

DIn analiza evoluției gripei sezoniere și a coronavirusului în România se mai observă, pe lângă contagiozitatea mult mai ridicată a COVID-19 (dată fiind creșterea rapidă a cazurilor chiar în condițiile restricțiilor de mobilitate impuse de autorități de la mijlocul lunii martie), și o rată a mortalității mult mai mare.

Astfel, dacă la cazurile confirmate prin testare, rata deceselor este de aproape 5% pentru coronavirus și de aproape 4% pentru gripă, atunci când ne raportăm la pacienții diagnosticați (testați sau nu), doar 0,35% din pacienții cu gripă au murit.

Citeşte şi PANDEMIE CORONAVIRUS. Ce aveau în comun cei care au murit de COVID-19 în Italia