GRUPA MARE ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL OBLIGATORIU, începând din 2015, în dezbatere publică

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat marţi, în faţa Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor, că a supus dezbaterii publice ideea ca începând cu anul 2015 grupa mare să devină obligatorie la grădiniţă.
Iulian Tudor
18 feb. 2014, 16:21
GRUPA MARE ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL OBLIGATORIU, începând din 2015, în dezbatere publică

Am supus dezbaterii publice ideea ca începând cu 2015 să avem grupa mare la grădiniţă obligatorie. În momentul de faţă avem deja 28% dintre copii cuprinşi în grupa mare de la grădiniţă. Prin urmare, introducerea acestei prevederi legislative ar obliga şi 2% dintre părinţi să meargă cu copiii la grădiniţă, ceea ce ar însemna un succes, pentru că de multe ori copiii care nu participa la grădiniţă sunt cei care nu reuşesc să facă faţă procesului de educaţie chiar din ciclul primar. Urmând ca în următorii doi, trei, patru ani, e bine să gândim de acum până în 2020 – 2025, în următorii ani, pe măsură ce consolidăm infrastructura, grădiniţa să devină obligatorie de la patru ani şi poate la un moment dat chiar de la trei ani„, a afirmat Remus Pricopie la dezbaterile din Comisia de învăţământ asupra proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 117/2013, prin care MEN a propus mai multe modificări şi adăugiri la Legea Educaţiei Naţionale, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: SCHIMBĂRI radicale în învăţământ privind ADMITEREA LA LICEU şi ÎNSCRIEREA LA GRĂDINIŢĂ

Ministrul Educaţiei a mai menţionat că s-a decis ca Biblioteca pedagogică să devină secţie distinctă a Bibliotecii Centrale Universitară. „Biblioteca pedagogică, singura instituţie specializată din România, care are jumătate de milion de volume, funcţionează din anii ’60 într-o clădire aflată în apropierea parcului Cişmigiu care a fost retrocedată de şapte ani. Prin urmare, conform legii, din momentul în care o clădire nu mai este a ta şi trebuie să o predai, nu mai poţi să investeşti în ea; astăzi această casă se află într-o stare extrem de precară iar cărţile se află în riscul de a se deteriora. Până la identificarea unei soluţii, unei clădiri corespunzătoare pentru Biblioteca pedagogică, am propus şi am decis ca aceasta să devină secţie distinctă a BCU, urmând ca pe măsură ce identificăm un spaţiu biblioteca să îşi recapete personalitatea juridică‘, a explicat Remus Pricopie.

El a mai vorbit şi despre dreptul cadrelor didactice netitulare calificate de a se titulariza în învăţământul preuniversitar, pe baza rezultatelor obţinute la concursul de titularizare. „Legea educaţiei, Legea 1 /2011 prevedea faptul că profesorii care au susţinut examenul de titularizare într-un anumit an pot beneficia şi în anii următori de examenul pe care l-au dat în anul respectiv, era vorba de o perioadă de trei ani, noi am extins la şase ani. Examenul de titularizare, aşa cum s-a văzut şi în anii trecuţi, este un examen serios, prin urmare, cei care reuşesc să treacă acest examen să aibă posibilitatea să folosească rezultatele acestui examen pentru titularizare pe o perioadă de şase ani‘, a explicat ministrul Educaţiei.

VEZI ŞI: Ministerul Educaţiei pregăteşte NOI SCHIMBĂRI pentru elevii de şcoală generală

Remus Pricopie a mai amintit că ciclul gimnazial şi liceul vor avea o durată de patru ani fiecare, potrivit unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea Legii Educaţiei Naţionale adoptată de Guvern. Documentul menţine astfel forma existentă a ciclului gimnazial şi elimină forma propusă spre implementare prin adoptarea Legii nr. 1/2011 care prevedea trecerea clasei a IX-a în învăţământul gimnazial şi reducerea liceului la o durată de trei ani.

Durata învăţământului obligatoriu va creşte de la 10 la 11 ani prin introducerea clasei pregătitoare şi prin menţinerea duratei liceului la patru ani. Prin urmare, învăţământul obligatoriu va fi format din: clasa pregătitoare, clasele I-VIII, clasele IX-X pentru cei care aleg traseul liceal şi primii doi ani ai şcolii profesionale pentru cei care aleg traseul învăţământului profesional şi tehnic.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor a făcut anunțul. Ce se întâmplă cu pensiile în România. Mii de pensionari sunt CONFUZI
Spynews
Câte kilograme a luat Roxana Nemeș de când a rămas însărcinată! Vedeta a dezvăluit cum decurge sarcina ei | FOTO
Bzi.ro
Câţi bani a luat David Popovici pentru cele trei medalii câștigate la Europenele U23? Suma este dezamăgitoare!
Fanatik.ro
Cristian Cioacă a pierdut tot. Ce s-a ales de apartamentul groazei, cel în care ar fi fost ucisă Elodia
Capital.ro
Taxă pe lux și impozit pe avere. Cetățenii care ar plăti în plus: Nimeni nu ar trebui să aibă...
Playtech.ro
Ce faci dacă ai accident cu mașina în altă țară. Ce obligații ai, cum completezi constatarea și cine te despăgubește
DailyBusiness
Fructele românești, pe cale de DISPARIȚIE! Înghețul le-a distrus!
Adevarul
Cum se circula pe Transalpina acum 90 de ani: „Cotește nesfârșit și la fiecare pas se izbește de marginea unui gol fără fund”
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața lui Mihai Leu! Fostul campion a murit pe patul de spital, după săptămâni întregi de chin: „Pacientul...”
Spynews
Răsturnare de situație! Tragedia aviatică din India, cu 260 de morți, ar fi fost provocată! Se ia în calcul, oficial, ipoteza unui sabotaj
Spynews
Prima reacție a lui Cezar Ouatu, după ce a apărut în presă că s-ar fi despărțit de logodnică! Declarații exclusive
Evz.ro
Lovitură de trăsnet pentru acești români. Pierd un beneficiu foarte important
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
A murit fostul soț al Irinei Loghin! Acesta s-a stins din viață la 89 de ani
Cancan.ro
BREAKING | A murit Mihai Leu
Playsport.ro
Mihai Leu a murit la 56 de ani, după o lungă luptă cu boala
Capital.ro
Taxă 720 de lei/an pentru șoferi. Se achită integral sau în două tranșe egale. Termen final, 30 septembrie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Tragedie uriașă: 18 fete au murit într-un accident de microbuz
Tabelul karmic: află care este karma ta în funcţie de anul în care te-ai născut
MediaFlux
Pensii mărite pentru o categorie de români! Se dau bani în iulie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noua față a înșelăciunii: cum sunt măcelăriți micii antreprenori de AI-ul escrocilor