Grupare care exploata tinere prin prostituţie, CONDAMNATĂ la 89 de ani de închisoare

O grupare criminală organizată care exploata, prin prostituţie forţată, fete şi femei din România pe teritoriul Marii Britanii, a fost anihilată, iar cei mai importanţi membri ai grupării au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea care însumează 89 de ani.

13 iun. 2014, 13:23
Grupare care exploata tinere prin prostituţie, CONDAMNATĂ la 89 de ani de închisoare

„În urma cooperării dintre poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate români şi cei englezi, a fost destructurată o grupare infracţională care exploata prin prostituţie tinere în Marea Britanie. 10 persoane au fost condamnate în România la pedepse cu închisoarea cu executare”, informează Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), potrivit Agerpres.

Citeşte şi NOI DEZVĂLUIRI în cazul proxenetului care şi-a UCIS soţia şi cele două fetiţe. Ce au aflat anchetatorii

De asemenea, în urma operaţiunii, au fost confiscate bunuri în valoare de peste 200.000 de lire sterline, provenite din activitatea ilicită.

Condamnările au marcat încheierea Operaţiunii Torryburn – o investigaţie proactivă privind traficarea din România în Marea Britanie a unor cetăţeni români forţaţi apoi să practice prostituţia.

Echipa comună de anchetă a beneficiat de suportul Eurojust şi Europol.

„Operaţiunea Torryburn şi rezultatele înregistrate demonstrează determinarea autorităţilor române de a urmări şi investiga orice infracţiune care are ca victime sau autori cetăţeni români, inclusiv a celor comise dincolo de frontierele teritoriale ale României. Condamnările obţinute indică eficienţa agenţiilor de aplicare a legii din România în abordarea fenomenului traficului de persoane, în parteneriat cu autorităţile altor state UE, precum şi utilitatea folosirii cadrului european în materie de investigaţii comune în combaterea criminalităţii”, a declarat Ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga.

În luna iulie 2012 a fost constituită, cu ajutorul Eurojust de la Haga, o echipă de anchetă formată din ofiţeri ai Departamentului pentru trafic de persoane şi prostituţie din cadrul Poliţiei Metropolitane din Londra şi poliţişti ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Gorj împreună cu procurori DIICOT – Biroul Teritorial Gorj.

Poliţiştii români le-au transmis partenerilor englezi date şi informaţii relevante cu privire la activitatea reţelei infracţionale formate din 12 persoane, 5 femei şi 7 bărbaţi, cu vârste între 21 şi 34 de ani.

Citeşte şi Fostul director al FMI are CASĂ DE TOLERANŢĂ în Belgia botezată cu numele lui

Din cercetări a reieşit că liderul grupării achiziţionase un club în România, pe care îl folosea pentru a recruta victimele, care erau apoi transportate cu avionul în Marea Britanie.

„Membrii grupării „recrutau” victimele, promiţându-le posturi de îngrijitoare sau secretare, iar la sosirea în Marea Britanie acestea erau informate că, de fapt, acele locuri de muncă nu existau. Aceştia le luau victimelor documentele de identitate şi le forţau să lucreze ca prostituate, pentru a-şi putea plăti biletul de avion. Victimele locuiau la diferite adrese din Newham şi erau exploatate în bordeluri din zona de est a Londrei”, arată comunicatul.

În urma investigaţiilor, au fost identificate peste 115 rezervări pentru călătorii cu avionul pentru viitoare victime ale traficului de persoane.

Astfel, informaţiile privind activitatea grupării infracţionale au fost analizate şi valorificate reciproc de ofiţerii din cele două ţări.

Ulterior, la data de 5 martie 2013, a fost declanşată o acţiune de amploare, simultan în România şi în Marea Britanie.

„În România au fost arestate 10 persoane care au rămas în custodia organelor de poliţie, fiind ulterior puse sub învinuire pentru trafic de persoane şi de minori, precum şi pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi spălare de bani”, informează IGPR.

Alţi doi membri ai grupării au fost arestaţi ulterior de ofiţerii din Marea Britanie, în baza unor mandate de arestare europene, după ce s-au luat măsuri pentru a nu li se permite părăsirea teritoriului Marii Britanii.

Citeşte şi Cinci persoane au fost depistate că săvârşeau fapte de prostituţie, proxenetism şi furt

La data de 3 iunie, nouă dintre membrii grupării au fost condamnaţi în România la pedepse privative de libertate. De asemenea, la data de 2 aprilie, alţi trei membri ai aceleiaşi grupări au pledat vinovaţi în faţa unei instanţe de judecată din Marea Britanie.

„Colaborarea dintre cele două departamente a fost un succes şi a culminat cu dezmembrarea totală a unei grupări criminale organizate care acţiona pe teritoriul a două state ale Uniunii Europene şi care exploata femei vulnerabile pentru a obţine beneficii financiare. Sentinţele reflectă severitatea infracţiunilor comise de către membrii acestei organizaţii”, a declarat detectivul Kieran Backhouse din cadrul Poliţiei Metropolitane.

Poliţia Metropolitană pune la dispoziţia victimelor şi a persoanelor care deţin informaţii referitoare la traficul de persoane un număr de telefon care poate fi apelat gratuit. 0800 783 2589 este numărul de telefon din Marea Britanie care poate fi apelat gratuit pentru informaţii privind traficul de persoane.

În România, sesizări ale unor fapte de trafic de fiinţe umane pot fi transmise la numărul de telefon 0800800678, apelabil gratuit, sau 0040213133100, pentru sesizări din străinătate, precum şi la orice unitate de poliţie.