Grupare suspectată de evaziune fiscală şi spălare de bani: Prejudiciul este de 9,5 milioane de lei

O grupare infracţională bănuită de cauzarea unui prejudiciu de 9,5 milioane de lei, prin evaziune fiscală şi spălare de bani, a fost destructurată în urma a zece percheziţii făcute în Bucureşti, Ilfov şi Constanţa.

14 dec. 2018, 13:30
Grupare suspectată de evaziune fiscală şi spălare de bani: Prejudiciul este de 9,5 milioane de lei

Potrivit Poliţiei Române, poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor şi procurori din cadrul DIICOT – Structura Centrală au făcut, vineri, 10 percheziţii, în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Constanţa, la domiciliile membrilor unei grupări infracţionale şi au pus în executare 39 de mandate de aducere, în cadrul unui dosar penal în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Astfel, au fost ridicaţi 10.150 de euro, 60 de grame de bijuterii, documente contabile şi înscrisuri cu valoare probantă în cauză.

„În fapt, doi bărbaţi, asociaţi şi administratori în cadrul unei societăţi comerciale, sunt bănuiţi că, în perioada 2008-2013, având în derulare mai multe contracte pentru amenajarea unor spaţii publice, ar fi iniţiat şi perfectat un mecanism evazionist prin care îşi înregistrau în contabilitate facturi fiscale provenite de la firme fantomă sau de la firme controlate prin interpuşi, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat”, arată Poliţia Română.

Conform sursei citate, mecanismul infracţional ar fi vizat două modalităţi de sustragere de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat. Prima consta în simularea de achiziţii de la societăţi aflate sub controlul membrilor grupării sau de la alte societăţi, care nu aveau o existenţă reală, nedesfăşurând activităţi economice, fiind inapte de a presta servicii sau a livra bunuri, operaţiuni înregistrate în contabilitatea entităţilor economice ale grupării cu consecinţa acumulării de TVA deductibilă şi de cheltuieli nereale ce duc la diminuarea bazei impozabile.

„A doua modalitate consta în omisiunea înregistrării în actele contabile a veniturilor realizate, prin simularea de datorii către terţe persoane fizice sau juridice cu consecinţa scoaterii din patrimoniul societăţilor a unor fonduri băneşti în baza unui titlu simulat, fără a se declara venituri şi fără a fi supuse impozitării”, mai spune sursa citată.

Gruparea ar fi administrat mai multe societăţi comerciale cu diferite obiecte de activitate, dar care au în comun mai multe elemente – aceeaşi structură a acţionariatului (membri ai grupării, apropiaţi sau rude), achiziţiile erau înregistrate de la aceiaşi parteneri comerciali, tiparul tranzacţiilor era identic, modul de redactare a contractelor şi facturilor era similar, iar fondurile băneşti ale societăţilor comerciale controlate de grupare aveau aceeaşi provenienţă – executarea obligaţiilor derivând din contracte încheiate cu autorităţi ale administraţiei publice locale în baza unor proceduri de achiziţie publică.

Astfel, societăţile comerciale aflate sub controlul membrilor grupării ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 9.500.000 de lei, reprezentând TVA dedusă în mod nelegal în baza unor tranzacţii fictive şi impozit pe profit, reprezentând diminuarea bazei impozabile prin înregistrarea unor cheltuieli nereale.

De asemenea, din patrimoniul societăţii ar fi fost retrase sau transferate către alte societăţi sume consistente de bani, care în fapt reprezintă venituri neimpozitate, membrii grupării sustrăgându-se de la plata impozitului pe dividende.

Poliţiştii spun că în acest caz sunt cercetate 14 persoane fizice si o persoană juridică privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată.