Gruparea jihadistă Stat Islamic, bănuită că se află la originea atacurilor cu gaz muştar asupra trupelor americane

Publicat: Joi, 22 Septembrie 2016 09:23 // Actualizat: Joi, 22 Septembrie 2016 13:03 // Sursa: romaniatv.net

Gruparea teroristă Stat Islamic este bănuită că a lansat un atac chimic asupra unei baze aeriene americane din Irak, informează Belga.

Gruparea teroristă ar fi comis atacul chimic cu gaz muşştar împotriva trupelor americane de la baza aeriană din Qayyara, în Irak, de unde trupele americane şi irakiene lansează operaţiuni, potrivit CNN, care a precizat că urme de gaz muştar s-au regăsit pe un fragment de muniţie, tras în apropiere de instalaţiile lor din nordul ţării. 

O rachetă sau un obuz de artilerie a aterizat nu departe de baza americană aflată la sud de Mosul. Trupele americane au analizat substanţa "neagră şi uleioasă" de pe un fragment de muniţie şi au detectat prezanţa unui agent chimic care s-a dovedit a fi chiar gaz muştar. Responsabilii americani au folosit termenul de "agent muştar" pentru că nu au fost siguri de modul exact prin care substanţa respectivă este diseminată prin muniţie, potrivit Belga. 

Citeşte şi Coaliţia antijihadistă a distrus o unitate de producţie a armelor chimice din Irak

Niciun soldat american nu a fost rănit şi nici n prezintă simptome de expunere la acest agent. Trupele implicate în operaţiune au fost supuse preventiv unui duş de decontaminare.

Reziduurile sunt în curs de examinare. Primul test a evidenţiat prezenţa gazului muştar, iar cel de-a doilea a ieşit negativ.

Gazul muştar a devenit o substanţă destul de uşor de produs şi utilizat. O anchetă a INU a scos la iveală faptul că Statul Islamic a folosit gaz muştar în Siria, într-un atac la Marea, în provincia Alep, în data de 21 august 2015. A fost utilizat pentru prima oară de către germani, în timpul Primului Război Mondial, în 1917.loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
contaminare decontaminare gaz muştar obuz rachetă stat islamic Trupe americane
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8297
RON
31 Mar
noapte 3 °
zi 5 °
Ultimele joburi adaugate
24 H