Gruparea Stat Islamic a eliberat sute de ostatici dintr-un fief islamist din nordul Siriei

Mai multe sute de civili pe care jihadiști ai grupării Stat Islamic (SI) i-au luat ostatici pentru a-i folosi ca "scuturi umane" în retragerea lor din fostul fief Minebj, în nordul Siriei, au fost eliberați, a anunțat sâmbătă organizația neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

13 aug. 2016, 12:33
Gruparea Stat Islamic a eliberat sute de ostatici dintr-un fief islamist din nordul Siriei

O sursă din cadrul Forțelor Democrate Siriene (FDS), ai căror combatanți i-au alungat pe jihadiști din oraș, a declarat la rândul său pentru AFP că „o parte dintre civili au reușit să scape pe ruta care duce la Jarablos (fief al SI la nord de Minebj), alții au fost eliberați”, fără a putea confirma dacă au fost eliberați toți.

Vineri, un purtător de cuvânt al FDS și OSDO a anunțat că aproape 2.000 de civili, printre care femei și copii, au fost luați ostatici de jihadiști pentru a fi folosiți ca „scuturi umane” în timpul retragerii lor din Minbej.

„Printre civilii duși de SI figurează locuitori care au fost folosiți ca scuturi umane, dar și mulți care au ales să plece voluntar din oraș de frica represaliilor” din partea FDS, a explicat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

Citeşte şi Statul Islamic a răpit 2.000 de civili în Siria. Jihadiştii îi transformă în scuturi umane

După o dură bătălie lansată în 31 mai, FDS — alianță de combatanți arabi și kurzi susținuți de SUA — au cucerit în 6 august Minebj, oraș-cheie în aprovizionarea organizației jihadiste.

O mână de jihadiști a rezistat timp de o săptămână, însă sâmbătă OSDO și sursele FDS au confirmat retragerea tuturor combatanților SI. „Nu mai există nici jihadiști, nici susținători ai grupării”, a declarat Abdel Rahman.

Potrivit OSDO, de la începutul ofensivei, 437 de civili, printre care 105 copii, au fost uciși la Minebj și în regiune. Dintre civili, 203 au murit în lovituri ale coaliției antijihadiste condusă de SUA. În timpul aceleiași perioade, au murit 299 membri ai FDS și 1.019 jihadiști.