Grupul Înţelepţilor, fondat de Mandela: Liderii mondiali să dea dovadă de curaj în faţa schimbărilor climatice

Grupul internaţional al Înţelepţilor (Elders), condus de fostul secretar general al Naţiunilor Unite Kofi Annan, a făcut apel vineri la liderii mondiali să dea dovadă de curaj în faţa schimbărilor climatice, "cea mai mare provocare a timpurilor noastre", transmite France Presse.

24 ian. 2014, 15:39
Grupul Înţelepţilor, fondat de Mandela: Liderii mondiali să dea dovadă de curaj în faţa schimbărilor climatice

„Când Nelson Mandela a fondat Grupul Înţelepţilor, el ne-a cerut să fim cutezători şi să ne împrumutăm vocea acelora care nu o au pe a lor”, a scris Kofi Annan într-un articol publicat în jurnalele Le Figaro (Franţa), The Washington Post (SUA), Suddeutsche Zeitung (Germania), Estado de Sao Paulo (Brazilia), El Universal (Mexic) şi Huanqiu Shibao (China).

„Nicio problemă nu reclamă aceste calităţi mai mult decât eşecul nostru colectiv în a face faţă modificărilor climatice”, a continuat el, vorbind în numele Înţelepţilor. Acest grup, ce reuneşte personalităţi din diferite ţări şi care se implică pentru a soluţiona diverse conflicte din lume, a făcut apel la liderii mondiali să „dea dovadă de curaj şi îndrăzneală”.

În opinia lor, „2014 este un an decisiv” în lupta împotriva încălzirii climatice, cu summitul organizat de secretarul general al ONU Ban Ki-moon în septembrie la New York, pentru a pregăti marea conferinţă de la sfârşitul lui 2015 de la Paris, unde ar urma să fie încheiat cel mai ambiţios acord atins vreodată în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial.