Gusturile muzicale ale lui Bin Laden. Nici prin cap nu-ţi trece ce îi plăcea teroristului de la WTC

Osama bin Laden pare să se fi numărat printre iubitorii muzicii lui Enrico Macias, un interpret de origine evreiască născut în Algeria, celebru mai întâi în Franța în anii 1960-1970 și apoi în întreaga lume, scrie luni BBC, care va difuza un documentar în legătură cu 1.500 de casete audio descoperite la Kandahar, într-o clădire care a servit drept bază în Afganistan, între 1997 și 2001, pentru fostul lider Al-Qaida, potrivit Agerpres.

17 aug. 2015, 17:48
Gusturile muzicale ale lui Bin Laden. Nici prin cap nu-ţi trece ce îi plăcea teroristului de la WTC

Înregistrările sunt de o mare diversitate: discursuri, printre care unele rostite de Bin Laden însuși, jurăminte, convorbiri cu mujahedini care au luptat în Afganistan împotriva sovieticilor la sfârșitul anilor 1980 — au fost înregistrați peste 200 de vorbitori diferiți — sau cântece islamice. ‘Aceste cântece au un impact emoțional, ele aduc în viața civilă luptele pe care mulți le văd doar la televizor. Este ceva intim când le asculți la căști fiindcă ele se joacă cu adevărat cu imaginația ascultătorilor’, a declarat Flagg Miller, expert în literatură și cultură arabă la Universitatea California din Davis, care a analizat cele 1.500 de casete.

El a publicat și o carte asupra acestui subiect intitulată ‘The Audacious Ascetic, What the Bin Laden Tapes Reveal About Al-Qaida’, relatează luni 20minutes.fr.

Citeşte şi Rudele lui bin Laden, moarte în ACCIDENTUL AVIATIC din Londra

Potrivit lui Flagg Miller, în ceea ce privește muzica occidentală, liderului Al-Qaida se pare că nu îi plăcea prea mult genul pop anglo-saxon, ci mai muzica melodioasă a lui Enrico Macias (Gaston Ghrenassia pe numele său real).

‘Eu cred că această colecție de cântece franțuzești arată diversitatea limbilor pe care le vorbeau arabii afgani din Kandahar, care avuseseră numeroase experiențe de viață. Mulți dintre ei au trăit în Occident perioade lungi de timp’, a afirmat specialistul american. În opinia lui, aceste înregistrări arată că ‘într-un moment al vieții lor au apreciat cântecele acestui evreu algerian și au continuat să o facă în pofida altor lupte, care ar fi sugerat cu claritate că un asemenea gest era o erezie’.