Modificarea codurilor penale, adoptată de Guvern prin OUG. Graţierea va fi decisă de Parlament

Guvernul a adoptat, marţi seară, prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea codurilor penale, a anunţat ministrul Justiţiei, Florin Iordache. De asemenea, Executivul a adoptat şi proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor. La scurt timp după anunţul modificării Codului penal şi a Codului de procedură penală prin OUG mii de oameni au ieşit în stradă în Piaţa Victoriei pentru a protesta. Ordonanţa de Urgenţă a fost publicată după câteva ore de la adoptare în Monitorul Oficial.

31 ian. 2017, 20:02
Modificarea codurilor penale, adoptată de Guvern prin OUG. Graţierea va fi decisă de Parlament

„Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri pilot la CEDO și în acest sens am adoptat proiectul de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează Legea pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor”, a declarat Florin Iordache, la Palatul Victoria.

Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii 296 Cod Penal și a Legii 135 Cod de procedură penală are, spune ministrul Florin Iordache, rolul de a pune în concordanță deciziile Curții Constituționale „care trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament”, a declarat Iordache.

Întrebat de ce aceste măsuri au fost adoptate seara târziu, Iordache a răspuns: „La această oră a fost şedinţa de Guvern (…) Oportunitatea o stabileşte Guvernul” El a adăugat că ordinea de zi poate fi suplimentată, răspunzând astfel la întrebarea de ce proiectele nu au fost anunţate pe ordinea de zi iniţială.

Ministrul a spus că proiectele au primit avize de la ministerele de Interne şi Externe. Întrebat de ce lipsesc avizele instituţiilor din justiţie. „Parchetele aplică legea. Legea o face fie Parlamentul, fie Guvernul (…) Competenţa lor vizează legile care vizează justiţia: 303, 304, 317”, a spus Iordache.

Întrebat de ce modificările Codurilor s-au făcut prin OUG, Iordache a spus că Parlamentul nu a reuşit până acum să pună în acord legislaţia penală cu deciziile CCR. „Parlamentul avea obligaţia să le facă în 45 de zile, nu le-a făcut şi oportunitatea am stabilit-o noi pentru că ne trebuie o legislaţie coerentă”, a spus Florin Iordache.