Guvernatorul BNR, atac fără precedent la Guvern. Isărescu avertizează că inflația va crește până la 16 la sută spre finalul anului

Guvernatorul BNR, atac fără precedent la Guvern. Acesta acuză guvernanții că iau măsuri fiscale pentru a se pregăti de un an electoral. În plus, Isărescu anunță că inflația va crește până la 16 la sută spre finalul anului.

14 nov. 2022, 12:44
Guvernatorul BNR, atac fără precedent la Guvern. Isărescu avertizează că inflația va crește până la 16 la sută spre finalul anului

Guvernatorul BNR, atac fără precedent la Guvern. Mugur Isărescu a acuzat luni, guvernanții că iau măsuri fiscale pentru a se pregăti de un an electoral, în condițiile în care Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului 2023.

Citește și Mugur Isărescu: „Nu am avut altă soluţie de a tempera ce se întâmplă cu preţul la energie decât să punem un tampon, cursul de schimb”

Situația este destul de îngrijorătoare având în vedere faptul că în luna august, BNR estima o inflaţie de 13,9% pentru finalul acestui an şi de 7,5% pentru 2023. Mai mult, banca centrală anticipa în mai 2022 o inflaţie de 12,5% pentru sfârşitul acestui an şi de 6,7% pentru anul viitor.

Rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată să urmeze o traiectorie uşor ascendentă până la sfârşitul anului 2023, iar ulterior să se corecteze în ipoteza disipării graduale atât a şocurilor de ofertă, cât şi a presiunilor din partea cererii agregate, transmit reprezentanții BNR.

Potrivit scenariului de bază al BNR, tendinţa descendentă va fi întreruptă temporar în trimestrul III 2023, odată cu ieşirea din vigoare a măsurilor de plafonare a preţurilor la bunurile energetice, cu impact la nivelul ratei anuale a inflaţiei IPC timp de 4 trimestre.

Astfel, la finalul trimestrului III 2024, convergenţa către ţinta de inflaţie este prevăzută a fi una rapidă, având ca resort principal efecte de bază extrem de favorabile.

Potrivit datelor prezentate de Guvernatorul BNR, extinderea schemei de plafonare după 31 august 2023 sugerează, la prima vedere, un nivel al indicatorului la finele anului 2023 cu circa 4,1 puncte procentuale sub nivelul indicat de scenariul de bază şi, în plus, o traiectorie neîntrerupt descendent.

Citește și Mugur Isărescu: Dobânzile se îndreaptă spre o zonă de normalitate, în privinţa ROBOR la 3 luni băncile au cam sărit calul