Guvernatorul Odesei, Mihail Saakaşvili, vrea CONSOLIDAREA graniţei cu Transnistria

Ucraina intenționează să-și consolideze granița cu Transnistria, a anunțat noul guvernator al regiunii Odesa, Mihail Saakașvili, într-o conferință de presă, marți, la Odesa, important oraș-port în sudul Ucrainei, potrivit agențiilor de presă Cenzor.net și Interfax.

10 iun. 2015, 07:27
Guvernatorul Odesei, Mihail Saakaşvili, vrea CONSOLIDAREA graniţei cu Transnistria

‘Nu vom fi o zonă separată, ci o regiune puternică în componența unei Ucraine puternice‘, a spus fostul președinte georgian, care a trebuit să obțină cetățenia ucraineană pentru a fi numit în acest post, potrivit Agerpres.

‘Acest haos trebuie să se termine. De pe acest teritoriu (transnistrean) sosesc contrabandă, droguri, arme, destabilizare și nimic bun. Prin urmare, aceasta este doar o chestiune de securitate internă și privește interesele noastre economice’, a spus Saakașvili. ‘Ucraina, după cum știți, a denunțat Acordul privind rotația forțelor ruse din Transnistria. Vom face totul pentru a consolida securitatea. Firește, nimeni nu vrea să provoace pe nimeni’, a adăugat el, subliniind că, în viitorul apropiat, Ucraina își va restabili legitimitatea pe întreaga linie a graniței cu Transnistria.

Potrivit acestuia, există un program al președintelui ucrainean Petro Poroșenko care prevede alocarea de fonduri importante pentru consolidarea frontierelor externe ale Ucrainei. ‘Aceasta se va întâmpla când vom învinge corupția la nivelul tuturor organelor statului. Acolo poate fi întinsă sârmă ghimpată, dar dacă agentul vamal sau de frontieră va ridica această sârmă și va lăsa să treacă contrabanda, nimic nu mai are sens’, a afirmat Saakașvili, subliniind că ar fi vorba de două puncte — consolidarea graniței și combaterea corupției.

În acest context, publicația germană Der Spigel, citată de Cenzor.net, titrează că Rusia este în așteptarea ‘primei împușcături’ în direcția Transnistriei dinspre Ucraina sau Republica Moldova. Tensiunea s-a instalat în Transnistria. Locuitorii din stânga Nistrului așteaptă cu frică reluarea ostilităților. Tiraspolul spune că amenințarea reluării violențelor este cea mai mare din ultimii 23 ani, mai scrie ziarul german.

Președintele Petro Poroșenko a declarat că Ucraina nu are nicio obligație de a permite tranzitul trupelor Moscovei spre Transnistria și de a ajuta la rotația trupelor ruse din stânga Nistrului. El a promis ‘să apere interesele cetățenilor ucraineni de pretutindeni, inclusiv din Transnistria’. Iar în autoproclamata republică nistreană trăiesc circa 8.000 de persoane cu pașaport ucrainean.

General-maiorul armatei ruse, Serghei Kanciukov, a descris într-un articol publicat în mass-media ruse un plan de acțiune împotriva Ucrainei și a Republicii Moldova în Transnistria. Conform versiunii expuse de acesta, soldați ucraineni sau moldoveni ar trebui ‘să tragă primul foc’. Și atunci, armata rusă va începe să acționeze ‘ca în Osetia de Sud în august 2008’, dându-se drept forță de pace. Generalul rus spune că este nevoie doar de un ordin al președintelui Vladimir Putin în acest sens, scrie Cenzor.net, citând Der Spiegel.

Anterior, publicația poloneză Gazeta Wyborcza a scris că Rusia se pregătește să lupte cu ‘diversioniști’ ai SUA în Transnistria, conform aceleași agenții de presă ucrainene.

Între timp, Saakașvili se pregătește să construiască un punct de trecere cu feribotul și un centru logistic pentru transportul de mărfuri din Asia în Europa, ocolind Rusia, după cum informează publicația electronică din Odesa, 048.ua.