Majorările salariale din educație, adoptate de guvern prin ordonanță de urgență

Guvernul a adoptat, joi, proiectul ordonanţei de urgenţă privind unele măsuri privind salarizarea personalului din învăţământ şi din alte sectoare bugetare.

28 dec. 2023, 18:48
Majorările salariale din educație, adoptate de guvern prin ordonanță de urgență

Astfel, cadrele didactice din învăţământul preuniversitar vor beneficia de o majorare cuprinsă între 19,4% şi 20,5%; creşterea salarială brută medie totală în 2024 fiind de aproape 20%, din care va fi o creştere brută medie de aproape 13% în ianuarie.

Executivul a aprobat Ordonanța de urgență care prevede majorarea salariilor de bază pentru personalul din învățământ cu 20%, în medie, în anul 2024, în două tranșe: de la 1 ianuarie, respectiv din 1 iunie 2024. De aceste măsuri vor beneficia aproximativ 350.000 persoane din sistemul național de învățământ, personal didactic, personal didactic auxiliar și personal nedidactic.

Conform comunicatului de presă al Ministerului Educaţiei, vor fi opera următoarele majorări salariale pentru angajaţii din învăţământ:

  • Pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, creşterile sunt între 19,4% şi 20.5%; creşterea salarială brută medie totală în 2024 fiind de aproape 20%, din care vom avea o creştere brută medie de aproape 13% în ianuarie.
  • Pentru directori şi directori adjuncţi, faţă de salariul brut din decembrie 2023, creşterea brută medie totală în 2024 va fi de peste 36%, din care creşterea brută medie în luna ianuarie va fi de 30%.
  • Pentru universitar, creşterile sunt între 15% şi 21% (cea mai mare creştere: lectori peste 21%, urmată de asistent universitar – peste 20%)
  • Pentru personalul didactic auxiliar, creşterea salarială brută medie totală în 2024 este de 15.5%, în ianuarie creşterea medie fiind de aproximativ 10%.
  • Pentru personalul administrativ (nedidactic), creşterea salarială brută medie totală în 2024 va fi de 15%, din care 9% în ianuarie.

Reamintim că liderii sindicali din educație au spus că majorările salariale pentru cadrele didactice în 2024 au fost eliminate din „Ordonanța trenuleț”, urmând să fie emis un act normativ separat.

Actul normativ stabilește și acordarea de majorări ale salariului de bază pentru unele categorii de personal bugetar din sănătate, cultură, muncă, agricultură și statistică, precum și pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul instituțiilor prefectului.