Guvernul a aprobat demararea negocierilor pentru achiziţionarea sculpturii „Cuminţenia Pământului”

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri, printr-un memorandum, demararea negocierilor în vederea achiziţionării sculpturii 'Cuminţenia Pământului', a lui Constantin Brâncuşi, prin exercitarea dreptului de preempţiune de către statul român, prin Ministerul Culturii, informează un comunicat de presă citat de Agerpres.
Filip Stan
10 sept. 2014, 15:52
Guvernul a aprobat demararea negocierilor pentru achiziţionarea sculpturii

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat luni că sculptura ‘Cuminţenia Pământului’ de Brâncuşi trebuie să rămână în proprietatea statului român, motiv pentru care a prezentat premierului un memorandum în care se propune începerea discuţiilor pentru cumpărarea operei de artă.

‘Am semnat azi un memorandum către Guvern în care eu propun începerea discuţiilor cu proprietarii, cu două doamne, moştenitoarele. Această operă de artă, această sculptură ‘Cuminţenia pământului’ ar trebui să rămână în proprietatea statului în cazul în care proprietarii o vând şi statul român ar trebui să facă un efort pentru a cumpăra această operă. Nu vorbesc de sumă. În mod legal, această operă, indiferent cine cumpără, nu poate ieşi din ţară, pentru că este în tezaur. Va rămâne în România. Important ar fi să rămână în proprietatea statului şi în administrarea Muzeului Naţional de Artă în cazul în care se va ajunge la o licitaţie şi va fi vândută’, a afirmat liderul UDMR.

Hunor a precizat că în memorandum se propune începerea discuţiilor şi formarea unei comisii.

‘În cazul în care vom ajunge la o concluzie pozitivă în sensul de a cumpăra şi preţul va fi convenabil, atunci trebuie o suplimentare de buget, pentru că nu avem în acest moment niciun leu pentru aşa ceva în bugetul Ministerului Culturii. Dar nu vreau să vorbim despre sumă. Aici e vorba de o operă extrem de importantă. Ştim cam cu cât se vând astfel de opere. Din punctul meu de vedere, sculptura ar trebui să intre în proprietatea Muzeului Naţional de Artă dacă se va vinde. Şi vom face un efort dacă memorandumul va fi aprobat şi colegii din Guvern vor fi de acord cu o discuţie. Asta nu înseamnă că vom ajunge şi la o înţelegere cu proprietarii, dar vom încerca’, a mai spus Kelemen.

Ministrul Culturii a adăugat că în memorandum este menţionată suma de 20 de milioane de euro, aşa cum este precizată în adresa Artmark adresată Ministerului Culturii.

‘Este o sumă vehiculată. Asta nu înseamnă că este şi suma corectă ţinând cont că această statuie în mod legal nu are cum să iasă din ţară. Ţinând cont de criza economică şi de foarte multe aspecte şi sunt convins că dacă în Guvern răspunsul va fi pozitiv şi putem începe discuţiile atunci se poate ajunge la o concluzie bună – să fie un câştig şi pentru familie şi pentru statul român. Aici nu putem avansa sume. În termenul legal pentru dreptul de preempţiune – 30 de zile – noi vom da un răspuns. Aici e vorba de un efort financiar. Toată lumea este de acord că în momentul în care se vinde această operă, statul român să fie cumpărătorul’, a explicat ministrul.

Una dintre cele mai semnificative opere brâncuşiene aflată pe teritoriul românesc, ‘Cuminţenia Pământului’ – parte a unei colecţii bucureştene particulare -, a fost pusă în vânzare şi a fost prezentată luni în cadrul expoziţiei private dedicată avangardei româneşti ‘Showcasing Romanian Avant-garde Art, from Private Collections, on exclusive display’, organizată de Artmark cu prilejul vizitei unor importanţi colecţionari internaţionali.

Opera face în prezent obiectul mai multor oferte de achiziţie, unele aparţinând unor colecţionari români, altele provenind de la colecţionari şi instituţii culturale internaţionale. Întrucât capodopera este clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului cultural naţional, Casa Artmark, în calitate de mandatar al proprietarilor, a iniţiat în 3 septembrie procedura de înştiinţare a Ministerului Culturii în vederea exerciţiului preempţiunii, conform obligaţiilor legale.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce spunea ambasadorul URSS la București despre români, în 1965: „Deşi România este o ţară săracă, totuşi face pe nebuna. O să vă vindeţi complet imperialiştilor“
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Trebuie sau nu să speli carnea de pui înainte de gătire? Avertismentul experților în siguranță alimentară
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Mașina hibrid care face valuri. Prețul noului model nu are concurență
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Istoria fascinantă a Palatului Kiseleff, clădirea unde funcționează EXIM Bank și e mărul disordiei între premierul Bolojan și RAPPS
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin