Guvernul înfiinţează Agenţia pentru administrarea bunurilor sechestrate

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri un memorandum prin care se înfiinţează o agenţie dedicată gestionării bunurilor sechestrate în cadru procesual-penal, instituţie care se va afla în subordinea Ministerului Justiţiei.

11 dec. 2014, 11:34
Guvernul înfiinţează Agenţia pentru administrarea bunurilor sechestrate

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei (MJ), noua structură va deveni operaţională până la sfârşitul lunii martie 2015 şi va dispune de 30 de posturi, rolul ei fiind de a administra bunurile sechestrate în cadrul unor proceduri penale, activitate care în prezent este realizată de mai multe instituţii, ceea ce creează dificultăţi în gestionarea şi, ulterior, valorificarea acestora.

În acelaşi timp, noua structură va avea un rol de coordonare şi decizie, în cooperare cu ANAF, a activităţii de valorificare a bunurilor confiscate.

„Ori de câte ori am avut ocazia am susţinut că un factor esenţial pentru pedepsirea celor care au încălcat legea, dar şi pentru descurajarea producerii de noi infracţiuni este recuperarea prejudiciilor pentru că nimeni nu comite o infracţiune dacă ştie că nu se poate alege cu un câştig material. Înfiinţarea acestei structuri în cadrul MJ va permite ca bunurile, care în prezent se depreciază pe durata procedurilor judiciare, pierzându-şi din valoare, să fie corect şi eficient administrate astfel încât în final să avem un grad cât mai ridicat de valorificare a acestora şi, implicit, să alimentăm bugetul de stat cu sume cât mai mari de bani”, a declarat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.