Guvernul a aprobat înfiinţarea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare. Adrian Câciu: ”Va fi funcțională într-un orizont de un an și jumătate”

Ministrul Finanțelor a anunțat că Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, hotărârea privind înfiinţarea şi funcţionarea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare.

05 oct. 2022, 21:13
Guvernul a aprobat înfiinţarea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare. Adrian Câciu: ”Va fi funcțională într-un orizont de un an și jumătate”

Banca de Investiții și Dezvoltare ar urma să finanţeze proiecte de infrastructură mare şi mică, proiecte de dezvoltare în zona economiei mici și mijlocii, dar şi proiectele care au ca obiectiv trecerea la economia de produs.

Această Bancă de Investiții și Dezvoltare va finanța proiecte de infrastructură mare, proiecte de infrastructură mică la nivelul autorităților locale, va finanța proiecte de dezvoltare în zona economiei mici și mijlocii, va finanța proiectele care au ca obiectiv trecerea la economia de produs. Accentul va fi pus pe dezvoltarea companiilor care își fac o reconversie economică, trec de la ceea ce însemnă schimbul comercial simplu la investiții în producție și procesare”, a declarat Adrian Câciu.

Ministrul a anunțat că Banca de Investiții și Dezvoltare va fi condusă de un Consiliu de Supraveghere format din șapte persoane, dar și de către un Consiliul Director format din 3 persoane. Ministrul a subliniat că această bancă va fi înfiinţată ‘pe criterii de performanţă”.

Citeste si Adrian Câciu susţine eficienţa noii impozitări a contractelor part-time: „Piaţa s-a adaptat. Mare parte din contracte s-au transformat în full-time”

Mandatul inițial va fi pe 2 ani, timp în care vom avea și autorizarea primită de la BNR pentru operaționalizarea acestei bănci, timp în care membrii Consiliului de supraveghere vor fi remunerați la un nivel rezonabil, cu o sumă fixă și cu un indicator, bonus de performanță la final, în cadrul îndeplinirii indicatorilor, dintre care cel mai important este ca banca să fie funcțională într-un orizont timp de un an și jumătate”, a mai spus ministrul Finanțelor.

Capitalul maxim cu care Banca de Investiţii şi Dezvoltare va funcționa este în valoare maximă de 3 miliarde de lei, iar va proveni din veniturile obținute din privatizare de statul Român.

Citeste si Ratele românilor cresc din nou! BNR a majorat dobânda cheie de la 5,5% la 6,25%