Guvernul a aprobat înfiinţarea Programului Naţional „Sprijin la Bacalaureat, acces la facultate”

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, hotărârea de aprobare a Programului Naţional "Sprijin la Bacalaureat, acces la facultate", care să reducă abandonul şcolar şi universitar, să crească promovabilitatea la bacalaureat şi rata de înscriere la facultate. Programul se va desfăşura timp de şapte ani, începând cu septembrie 2015.

15 apr. 2015, 13:19
Guvernul a aprobat înfiinţarea Programului Naţional „Sprijin la Bacalaureat, acces la facultate”

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri, 15 aprilie 2015, printr-o Hotărâre, Programul Naţional „Sprijin la Bacalaureat, acces la facultate”, se arată într-un comunicat al instituţiei. Este vorba despre „un program de intervenţie la nivelul învăţământului liceal şi al învăţământului superior, ale cărui direcţii de acţiune vor conduce la ameliorarea calităţii educaţiei prin creşterea gradului de trecere de la nivelul liceal către nivelul universitar şi îmbunătăţirea gradului de menţinere a studenţilor în învăţământul universitar„.

Obiectivele programului sunt: reducerea ratei de abandon școlar în licee, respectiv reducerea ratei de abandon a studiilor universitare; creșterea ratei de absolvire și îmbunătățirea promovabilității la examenul de bacalaureat; creșterea ratei de înscriere în învățământul superior.

Finanţarea Programului Naţional „Sprijin la Bacalaureat, acces la facultate” se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, cu încadrarea în sumele alocate anual cu această destinaţie şi din alte surse legal constituite, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Educaţiei.

Guvernul menţionează că Ministerul Educaţiei va finanţa „proiecte acordate liceelor şi universitatilor prin calificarea şi participarea la competiţii de acordare de granturi”. Programul Naţional „Sprijin la Bacalaureat, acces la facultate” se va desfăşura pe o perioadă de şapte ani, începand cu luna septembrie 2015, cu o finanțare de aproximativ 200 de milioane de euro.

Executivul motivează înfiinţarea acestui program pornind de la gradul de părăsire timpurie a şcolii în România. Părăsirea timpurie a şcolii (PTS) este definită ca procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani care au finalizat cel puţin nivelul secundar inferior (clasa a VIII-a) şi care nu mai urmează nicio altă formă de şcolarizare sau formare profesională. În România, în 2013, PTS era de 17,3%, iar ţinta urmărita pentru 2020 este de 11,3%. La nivelul UE, ţinta este de 10%.

Vezi aici Proiectul de Hotarare de Guvern privind aprobarea Programului National „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate”, publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei.