Guvernul a aprobat OUG privind insolvenţa. Primele declaraţii ale ministrului Finanţelor

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat joi că Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă care completează Legea insolvenţei, iar ministerul pe care-l conduce a constatat îndeplinirea exigenţelor constituţionale în cazul aceastei măsuri. Întrebat, în timpul conferinţei de presă, dacă s-a împăcat cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, prezent şi acesta la conferinţă, Toader a răspuns ”acum, în momentul acesta”, fiind apoi completat de Teodorovici: ”până la următorul avion”.

27 sept. 2018, 14:08
Guvernul a aprobat OUG privind insolvenţa. Primele declaraţii ale ministrului Finanţelor

Guvernul a adoptat, joi, în şedinţa de Guvern, Ordonanţă de Urgenţă prin care se va modifica legislaţia privind insolvenţa Toader a precizat că Ministerul Justiţiei a constatat îndeplinirea exigenţelor constituţionale şi a plecat la scurt timp după începerea conferinţei de presă.

În nota de fundamentare a proiectului se arată că în acest moment, în România, ”se află în procedura insolvenţei, în perioada de observaţie, peste 6.000 de societăţi cu circa 64.000 de salariaţi, pentru care se impune luarea unor măsuri urgente pentru crearea premiselor legislative şi administrative, care să conducă la redresarea acestora şi menţinerea în circuitul economic. În acelaşi timp se impune adoptarea de măsuri urgente care să permită conversia, reducerea sau cesiunea creanţelor bugetare, pentru a pentru a evita intrarea iminentă în faliment a multor societăţi cu potenţial de viabilizare şi cu consecinţe grave în plan economic şi social”.  

„Ministerul Justiţiei a evaluat aspectele de legalitate, de conformitate cu legea fundamentală, Constituţia. Am considerat că exigenţele constituţionale sunt îndeplinite. (…) Întrebările de oportunitate a dimensiunii economice le adresaţi domnului ministru Teodorovici, care vă va răspunde. Eu vă mulţumesc, vă doresc succes şi m-am retras. (…) Eu trebuie să plec la Suceava, la întâlnirea cu preşedinţii de curţi de apel şi cu conducerea CSM-ului. La revedere!”, a spus ministrul Justiţiei.

Întrebat dacă s-a împăcat cu Teodorovici, Toader a răspuns „acum, în momentul acesta”, fiind completat apoi de Teodorovici „până la următorul avion”.

Ministrul Finanţelor, a afirmat, la jumătatea lunii septembrie, că a observat o lipsă a unei dorinţe de asumare din partea ministrului Justiţiei în ceea ce priveşte cadrul legislativ pentru înfiinţarea Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI). Teodorovici l-a criticat pe Tudorel Toader este mai mereu plecat în delegaţie.

Ulterior, Toader a afirmat, referitor la „nemulţumirea” ministrului de Finanţe, că atunci când a făcut declaraţia respectivă, „probabil emoţională”, acesta s-a „gândit la altceva sau la altcineva”.