Guvernul a decis acordarea unor ajutoare de urgenţă victimelor tornadei din Călăraşi. La cât se ridică suma

Guvernul României a decis marţi acordarea unui ajutor de urgenţă pentru 13 familii din mai multe comune din judeţul Călăraşi care au fost victimele fenomenelor meteo extrem din ultima perioadă. 

07 mai 2019, 16:46
Guvernul a decis acordarea unor ajutoare de urgenţă victimelor tornadei din Călăraşi. La cât se ridică suma

„Se aprobă acordarea de ajutoare de urgență în valoare totală de 28.500 lei din creditele bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Muncii și Justiției Sociale pe anul 2019, pentru sprijinirea unui număr total de 13 familii, conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre, aflate în situaţii de necesitate cauzate de fenomenul meteorologic sever produs în data de 30 aprilie 2019 în județul Călărași”, se arată în hotărârea de urgenţă. 

În data de 30 aprilie 2019 în județul Călărași s-a produs un fenomen meteorologic sever, care s-a manifestat sub forma unei tornade, furtună și vânt puternic. Urmare acestei tornade, în satul Constantin Brâncoveanu, comuna Dragalina, precum și în satul Tudor Vladimirescu, comuna Perișoru au fost afectate un număr de 13 familii ale căror locuințe și anexe gospodărești au fost avariate, acoperișurile au fost distruse, iar pentru unele familii a fost dispusă măsura evacuării din locuințe.

Prin proiectul alăturat de hotărâre a Guvernului se propune acordarea de ajutoare de urgență în sumă totală de 28.500 lei pentru sprijinirea unui număr total de 13 familii din județul Călărași, care se află în situaţii de necesitate cauzate de fenomenul meteorologic sever, tornadă, în vederea evitării riscului de excluziune socială a acestora și asigurarea condițiilor adecvate de locuit.

Pentru evaluarea socio-materială a familiilor ale căror locuințe au fost distruse de tornadă, au fost efectuate anchete sociale de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Călărași, iar situația pagubelor a fost înregistrată în procesele-verbale efectuate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Călărași.

Ținând cont de impactul distructiv al fenomenului meteorologic sever, la stabilirea nivelului ajutorului de urgență pentru fiecare dintre familiile afectate, s-a ținut cont de constatările Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Călărași. Din informațiile comunicate de autoritățile locale și din verificările efectuate de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Călărași rezultă că majoritatea familiilor pentru care se propune acordarea de ajutoare de urgență nu au venituri suficiente pentru refacerea gospodăriilor distruse, fapt pentru care este necesară intervenția și sprijinirea acestora prin acordarea de ajutoare de urgență.

Propunerile de ajutoare de urgență au fost centralizate la nivelul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, care a transmis situația centralizatoare cu respectivele propuneri Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Pentru depășirea situației de necesitate de către familiile afectate de tornadă, se propune acordarea de ajutoare de urgență. Plata ajutoarelor de urgenţă în sumă totală de 28.500 lei se asigură din bugetul aprobat pe anul 2019, Ministerului Muncii și Justiției Sociale, mai arată hotărârea respectivă.