Guvernul a decis îngheţarea salariilor din sistemul bugetar şi sistarea angajărilor, pentru a recupera deficitul de 20 de miliarde de lei

Ministerul Finanţelor pregăteşte propuneri de măsuri privind reducerea cheltuielilor bugetare neesenţiale cu 20 de miliarde de lei în acest an, în contextul unor venituri la buget uşor sub aşteptări.

05 apr. 2023, 16:37
Guvernul a decis îngheţarea salariilor din sistemul bugetar şi sistarea angajărilor, pentru a recupera deficitul de 20 de miliarde de lei

Ministrul Finanţelor a precizat că nu vor fi tăieri de cheltuieli la investiţii sau de la pachetul social şi economic, dar totuşi măsurile ce trebuie luate îi vor afecta pe angajaţii din sistemul bugetar, cărora le vor fi îngheţate salariile pe o perioadă încă nedeterminată.

Guvernul a decis înghețarea tuturor salariilor bugetarilor până la momentul în care va fi adoptată noua lege a salarizării unitare.

„Am avut o analiză asupra primului trimestru şi decizia este că este nevoie de o serie de ajustări inclusiv pe cheltuielile bugetare, mai ales cele neesenţiale. Am cerut colegilor din Finanţe să vină cu un plan de propuneri de măsuri privind reducerea cu circa 20 de miliarde de lei a cheltuielilor. Nu vor fi pe investiţii sau pe pachetul social şi economic”, a declarat pentru Profit.ro ministrul Finanţelor.

Printre măsurile pe care le pregătește Guvernul se numără și blocarea angajărilor în sistemul bugetar începând cu data de 1 mai. Cu excepția cazurilor aprobate de Guvern, restul angajărilor vor fi înghețate.

Citeşte şi: Plafonarea tarifelor RCA, aprobată de Guvern. Directorul general al Direcţiei Asigurări din ASF: Vom veni şi cu o propunere de schimbare a legii RCA

De asemenea, ordonatorii de credite vor avea limită de cheltuieli. Astfel, instituțiile nu vor mai putea cheltui pe lună mai mult decât le permite Executivul.

O măsură complementară de reducere a cheltuielilor va fi și aceea a reducerii numărului de membri în Consiliile de Administrație ale societăților cu capital de stat. (n.a. dacă acum un CA are 11 membri va avea 9, dacă acum avea 7 va avea 5).

Se are de asemenea în vedere reducerea numărului secretarilor de stat din ministere și tăiat masiv din cheltuielile cu bunurile si serviciile.

Guvernul nu intenționează să taie din banii de investiții sau de la pachetul social-economic.

Citeşte şi: Guvernul, disperat să acopere o gaură de 4 miliarde de euro! Ciolacu a propus să fie concediați pensionarii reangajați la stat! Banii sunt necesari pentru a păstra ținta de deficit bugetar SURSE