Guvernul a elaborat „Ghidul de reîntoarcere” pentru românii care vor să revină în ţară. VEZI DOCUMENTUL

Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, a elaborat "Ghidul de reîntoarcere" destinat cetățenilor români care decid să revină în țară. În acest ghid, românii vor găsi informații privind reînnoirea actelor de identitate și de călătorie, înmatricularea autoturismelor, repatrierea bunurilor, informații despre drepturile la pensie și la asigurările medicale, precum și despre echivalarea și continuarea studiilor.

30 nov. 2016, 08:55
Guvernul a elaborat „Ghidul de reîntoarcere” pentru românii care vor să revină în ţară. VEZI DOCUMENTUL

În acest ghid, românii vor găsi informații privind reînnoirea actelor de identitate și de călătorie, înmatricularea autoturismelor, repatrierea bunurilor, informații despre drepturile la pensie și la asigurările medicale, precum și despre echivalarea și continuarea studiilor.

VEZI AICI GHIDUL DE REÎNTOARCERE PENTRU ROMÂNII DIN DIASPORA

REÎNNOIREA ACTELOR

Instituţia responsabilă de eliberarea cărţii de identitate este Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Pentru eliberarea sau reînnoirea pașaportului, va trebui să vă adresaţi Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple din judeţul în care v-aţi stabilit domiciliul, instituţie aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Instituția responsabilă pentru înmatricularea autovehiculelor este Regia autonomă Registrul Auto Român, instituţie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor.

Pentru eliberarea sau reînnoirea permiselor de conducere, trebuie să vă adresaţi Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) sau serviciilor publice comunitare de pe raza judeţului unde v-ați stabilit domiciliul.

ECHIVALAREA ŞI CONTINUAREA STUDIILOR

Dacă la reîntoarcerea în ţară, intenţionaţi să vă continuaţii studiile sau să vă echivalaţi diplomele pe care le-aţi obţinut în străinătate, va trebui să vă adresaţi Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, aflat în subordinea Ministerului Educației. De asemenea, Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor este instituția
responsabilă pentru echivalarea diplomelor în vederea accesului pe piața forței de muncă din România.

SERVICII MEDICALE ȘI DREPTURI SOCIALE

Instituția responsabilă de oferirea pachetelor de servicii medicale este Casa Națională de Asigurări de Sănătate, instituție subordonată Ministerului Sănătății.

Instituția responsabilă de acordarea drepturilor de șomaj și măsurile prevăzute în pachetul de mobilitate este Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, pentru drepturile de pensie Casa Națională de Pensii Publice, iar pentru alte forme de asistență socială Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, subordonate Ministerului Muncii, Protecției
Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Conform estimărilor oficiale, între 3,5 și 4 milioane de români s-au stabilit în străinătate. Dintre aceștia, mai bine de 2,8 milioane români trăiesc într-o altă țară membră a Uniunii Europene.