Guvernul a împrumutat de pe pieţele externe 3,25 miliarde de euro, aproape de recordul înregistrat în aprilie

Guvernul a împrumutat astăzi de pe piețele externe 3,25 miliarde de euro prin două emisiuni de obligațiuni, cu maturități pe 9 și 20 de ani. Suma este aproape de recordul stabilit în aprilie, când statul a atras 3,5 miliarde de euro, un record pentru o singură ieșire pe piețele externe.

08 iul. 2021, 09:08
Guvernul a împrumutat de pe pieţele externe 3,25 miliarde de euro, aproape de recordul înregistrat în aprilie

Guvernul a împrumutat încă 3,5 miliarde de euro. Ministerul Finanțelor era pregătit să împrumute până la 4 miliarde de euro, în funcție de condițiile din piață.

Eurobondurile pe 9 ani, cu scadență în iulie 2030, au fost cotate în deschidere la rata midswap + 205 puncte de bază, iar cele pe 20 de ani, cu maturitate în aprilie 2042, la midswap + 280 de puncte de bază, potrivit Bloomberg, citat de Profit.ro.

Pe parcursul zilei, în contextul în care interesul din partea investitorilor a adus subscrieri de circa 9,5 miliarde de euro (5,75 pentru 9 ani și 3,75 pentru 20 de ani), costurile de împrumut au coborât la midswap + 180 de puncte de bază pentru titlurile pe 9 ani și la midswap + 260 puncte de bază pentru eurobondurile pe 20 de ani.

Aranjorii vânzării de eurobonduri sunt Erste, ING, JPMorgan, RBI și UniCredit. Ministerul Finanțelor a publicat spre finalul zilei, în Monitorul Oficial, un ordin de ministru care prevede „contractarea de către Ministerul Finanțelor a unor împrumuturi pe piețele externe de capital în cadrul Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes”, în sumă totală de până la 4 miliarde euro, prin lansarea a două serii noi de obligațiuni, cu maturități de 9 ani și 20 ani sau mai mult, împrumuturile fiind denumite în continuare emisiune.

Suma finală, precum și toți ceilalți termeni și condiții financiare urmează să fie stabilite la momentul lansării emisiunii, în funcție de condițiile de piață”.

Guvernul a anunţat împrumuturi de până la 7,4 miliarde de euro din pieţe externe în acest an

Pentru piața externă, statul a anunțat că vrea să împrumute 7-7,4 miliarde de euro de pe piața externă prin emisiuni de obligațiuni în acest an. Necesarul brut de finanțare pentru 2021 este de 130,8 miliarde lei. Necesarul se bazează pe un deficit bugetar stabilit la început de an la 79,9 miliarde lei (7,2% din PIB). Nevoia de împrumuturi a statului a explodat anul trecut, odată cu deficitul bugetar. Deficitul bugetar a fost de 26,9 miliarde lei (2,8% din PIB) în 2018, 48,3 miliarde lei (4,6% din PIB) în 2019 și de 101,9 miliarde lei (9,8% din PIB) în 2020.

Guvernul a împrumutat în aprilie 3,5  miliarde de euro, la prima ieșire a României pentru împrumuturi pe piața externă din acest an. Suma este cea mai mare atrasă de România până acum la o singură ieșire pe extern. Statul a atras 2 miliarde de euro printr-o emisiune de obligațiuni pe 12 ani și 1,5 miliarde euro printr-o emisiune separată pe 20 de ani. Anul trecut, statul a împrumutat de pe piețele externe 8,8 miliarde de euro și 3,3 miliarde de dolari, în contextul unui deficit bugetar record, de 102 miliarde de lei (9,8% din PIB).

Citeşte şi: BNR, semnal de alarmă privind încetinirea ritmului de vaccinare. Inflaţia e instabilă din cauza pandemiei

 

 


loading...