Guvernul a început numărătoarea inversă: s-a dat ultimatumul pentru românii care trebuie să depună declarațiile de avere

Anunț important pentru români, din partea Agenției Naționale de Integritate. Joi, 15 iunie, este data limită până la care se pot depune, potrivit legii, declarațiile de avere și de interese anuale. 

06 iun. 2023, 16:35
Guvernul a început numărătoarea inversă: s-a dat ultimatumul pentru românii care trebuie să depună declarațiile de avere

Persoanele prevăzute de lege au obligația de a completa și depune declarațiile de avere și de interese în format electronic, prin intermediul platformei online e-DAI, disponibilă pe site-ul oficial al instituției de stat.

„Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 182/2022, deponenții completează, depun și transmit declarații de avere și de interese certificate fie cu semnătură electronică calificată, fie cu semnătură olografă, exclusiv prin intermediul electronic e-DAI”, a transmis agenția de stat.

Ce trebuie să știe românii despre declarațiile de avere

Instituția de stat avertizează că nu mai acceptă declarații de avere și de interese pe hârtie, deci în format fizic.

Informații suplimentare despre procedura de depunere pot fi consultate pe site-ul oficial ANI – VEZI AICI.

„(…) Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 182/2022, deponenții completează, depun și transmit declarații de avere și de interese certificate fie cu semnătură electronică calificată, fie cu semnătură olografă, exclusiv prin sistemul electronic e-DAI.

Menționăm faptul că Agenția Națională de Integritate nu mai primește declarații de avere și de interese în format hârtie, iar toate declarațiile depuse astfel vor fi restituite destinatarilor, considerându-se a fi nedepuse în conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010, cu modificările și completările ulterioare (…)”, se arată pe site-ul oficial ANI.

Potrivit dispozițiilor art.1 alin.(1) punctul 36 din Legea nr.176/2010, obligația de a completa declarație de avere și declarație de interese revine personalului instituţiilor şi autorităţilor publice care administrează sau implementează programe ori proiecte finanţate din fonduri externe sau din fonduri bugetare. Această dispoziție legală se aplică inclusiv personalului angajat cu contract individual de muncă în cadrul acestor instituții și autorități.