Procesul de adopţie din România, modificat după cazul Sorina. Guvernul a înfiinţat Sistemul Informatic Naţional pentru Adopţie

Guvernul a aprobat, marţi, hotărârea privind înfiinţarea Sistemului Informatic Naţional pentru Adopţie (SINA), potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. Concret, se lucrează la o nouă lege a adopţiilor care prevede stimulente financiare pentru cei care adoptă şi scurtarea perioadelor de adopţie şi pentru asistenţii maternali care doresc să înfieze. Totul, după cazul Sorinei. 

17 sept. 2019, 15:13
Procesul de adopţie din România, modificat după cazul Sorina. Guvernul a înfiinţat Sistemul Informatic Naţional pentru Adopţie

Sorina, fetiţa din Baia de Aramă luată de autorităţi de la asistentul maternal după ce a fost adoptată de o familie de români din Statele Unite, a scandalizat o ţară întreagă în urmă cu două luni. Aşa că Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că îşi doreşte ca de acum să se ia măsuri în privinţa cazurilor similare.

„Avem o nouă lege a adopţiilor în Parlament, care are şi stimulente financiare pe lângă scurtări de perioade, chiar şi pentru asistenţii maternali care doresc să înfieze. Avem sprijin financiar pentru, de exemplu, un părinte din Botoşani care vrea să înfieze un copil de la Bucureşti, căruia îi putem deconta deplasarea, sunt chestiuni foarte importante”, susţine ministrul Muncii.

Marius Budăi a precizat şi faptul că se pune la dispoziţie o platformă de unde se pot descărca documente online şi unde se pot urca documentele completate. Totodată, Marius Budăi a afirmat că totul va fi transparent, de la cererea de adopţie şi declararea copilului adoptabil, până la adopţie inclusiv, dar şi monitorizările post-adopţie.

Sistemul Informatic Naţional pentru Adopţie va permite constituirea unui dosar electronic al copilului, care va cuprinde informaţii referitoare la toate etapele parcurse de acesta în procesul de adopţie, inclusiv cele premergătoare acesteia, de prevenire şi protecţie specială, precum şi monitorizarea post-adopţie.

Durata de implementare a proiectului SINA este de 36 luni, iar valoarea totală este de 45.970.000 lei. Finanţarea se realizează din fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.