Guvernul a lansat pachetul anti-sărăcie. Ce MĂSURI se vor lua

Guvernul a lansat miercuri un plan integrat de 47 de măsuri destinat combaterii sărăciei, care are în vedere toate categoriile de vârstă şi îşi propune să fie finanţat atât de la bugetul de stat, cât şi din fonduri europene.
Filip Stan
10 feb. 2016, 11:42
Guvernul a lansat pachetul anti-sărăcie. Ce MĂSURI se vor lua

Premierul Dacian Ciolos a facut miercuri o prezentare pe scurt a pachetului integrat pentru combaterea saraciei. Este un pachet care cuprinde 47 de obiective pana in 2020, de la crestera ratei de ocupare a populatiei cu varste intre 20 si 64 de ani pana la reducerea numarului de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala.

„Avem in Romania foarte multi oameni supusi riscului de saracie, dintre care 1,7 milioane sunt copii, cu riscurile mai mari, mai ales in mediul rural”, a spus Ciolos.

Un obiectiv al planului este cresterea ratei de ocupare a populatiei cu varste intre 20 si 64 de ani la 70%. In 2014 era de 65,7%. Un alt obiecitv este cresterea investitiilor in cercetare si dezvoltare la 2%. Pachetul mai prevede reducerea ratei parasirii timpurii a scolii la 11,3 in 2020. In 2014, rata parasirii tipurii a scolii era de 18,1%. Tot la capitolul obiective se afla si cresterea la 26,7% a ratei populatiei cu vasta de 30-34 de ani absolventa a unei forme de educatie tertiara. Guvernul isi mai propune ca pana in 2020 numarul persoanelor aflate in risc de saracie sa scada cu cel putin 580.000 de persoane.

„Este o schema integrata care este organizata pe etape din viata, pornind de la nastere si pana la sfarsitul vietii”, a declarat Dacian Ciolos. In cazul nou-nascutilor, un obiectiv este ca niciun copil sa nu ramana fara identitate. In privinta celor cu varsta de pana in 3 ani, trebuie asigurate crese comunitare in comunitatile urbane si plata unor ingrijitori in mediul rural. De asemenea, trebuie dezvoltat programul national „caravane medicale la sate”. In cazul prescolarilor, va fi monitorizata aplicarea programului „fiecare copil la gradinita” si vor fi asigurate rechizite si haine pentru copiii care primesc tichete sociale.

Pentru elevi, sunt prevazute mai multe programe: „Scoala-motor de incluziune in zonele defavorizate”, „Scoala dupa scoala”, „A doua sansa”, granturi pentru scoli defavorizate, „Teach for Romania”, scoli accesibile copiilor, dar si prevenirea abandonului scolar prin sport. Pentru tinerii cu varste intre 16 si 24 de ani, vor fi dezvoltate sau extinse, de asemenea, mai multe programe: Programul national integrat pentru tinerii care nu au loc de munca/formare profesionala (NEETS), revigorarea invatamantului profesional si tehnic si insertia socio-profesionala a tinerilor din sistemul de protectie speciala.

Pentru persoanele cu varste intre 24 si 65 de ani sunt planificate masuri active de ocupare, antreprenoriat rural, antreprenoriat urban si antreprenoriat social. Pentru cei care depasesc 65 de ani, sunt avute in vedere o serie de masuri precum implementarea strategiei nationale pentru promovarea imbatranirii active. Dar vor fi si programe ca „bunicii comunitatii”, prin care varstnicii sa fie implicati in ingrijirea copiilor. Vor fi infiintate centre comunitare multi-functionale si dezvoltate programe de ingrijire la domiciliu si pentru reducerea traumei sociale si de familie provocate e patologia asociata varstei a treia.

Pachetul anti-saracie cuprinde si o serie de masuri pentru familie: granturi pentru imbunatarirea locuintelor, pachete de stimulare pentru zilier, prevenirea separarii copilului de familie etc. Mai este avut in vedere si un program national dupa modelul „prima lumina” care prevede instalarea de panouri fotovoltaice in satele izolate.

Dacian Ciolos a precizat ca a facut doar o prezentare generala a pachetului anti-saracie. Urmaza sa fie organizat un eveniment in care vor fi prezentate in detaliu toate cele 47 de masuri prevazute de pachet.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Cât costă o Dacia 1300 utilizată de miliția din perioada comunistă. Un astfel de model a fost scos la vânzare, iar prețul e unui complet neașteptat.
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu! Judecătorul a luat decizia. Scapă de...
Playtech.ro
Cum eşti păcălit când iei vacanţă all-inclusive? Hotelierii ies mereu în câştig
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
PNL, mișcare de ultimă oră. Ce măsuri iau liberalii
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit unul dintre cei mai mari actori. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Taxa obligatorie pentru toți șoferii din România! Trebuie achitată în mai puțin de 24 de ore altfel primești amendă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele