Guvernul american este îngrijorat din cauza unei afaceri între România şi China

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, s-a declarat îngrijorat de faptul că România vrea să construiască două noi reactoare la Centrala nucleară de la Cernavodă cu o companie chineză de stat. Acesta urmează să efectueze o vizită în România, la începutul lunii iunie.

15 mai 2019, 08:32
Guvernul american este îngrijorat din cauza unei afaceri între România şi China

În cadrul unei dezbateri din subcomisia pentru energie a Congresului SUA, Perry a fost întrebat de congressmanul de Illinois Adam Kinzinger dacă e îngrijorat de faptul că România construieşte cele doi noi reactoare cu o companie publică chineză, la câteva zeci de km distanţă de baza militară Mihail Kogalniceanu, în condiţiile în care companii americane ar fi fost respinse de Guvernul de la Bucureşti. Perry a răspuns afirmativ, potrivit stiripesurse.ro.

Întrebat cum se poate asigura o licitaţie corectă şi transparentă pentru reactoarele de la Cernavodă, Perry a răspuns: „Ne vom deplasa în acea parte de lume în prima săptămână din iunie. Recent m-am întors de la Bruxelles, unde m-am întâlnit cu viceprim-ministrul României. Suntem într-un parteneriat activ cu aliaţii noştri europeni cu privire la câteva proiecte nucleare. Este foarte important pentru viitorul SUA să colaborăm cu ei, să fim parteneri.”