Guvernul analizează modificarea legii pentru ca instituţiile finanţatoare internaţionale să participe la licitaţii pe infrastructură

Vicepremierul Ion Marcel Ciolacu a avut joi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu o delegație a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), context în care oficialul român a comunicat intenția Guvernului în privința unei eventuale modificări a legislației, astfel încât instituțiile finanțatoare internaționale să poată participa la licitațiile pentru atribuirea de proiecte, cu preponderență în domeniul infrastructurii.

09 nov. 2017, 14:23
Guvernul analizează modificarea legii pentru ca instituţiile finanţatoare internaţionale să participe la licitaţii pe infrastructură

Potrivit unui comunicat al Executivului, în cadrul întrevederii, la care a participat și ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, vicepremierul Ciolacu i-a informat pe reprezentanții BERD și cu privire la măsurile concrete pe care Guvernul intenționează să le ia pentru transparentizarea sistemului de licitații.

„România are proiecte blocate de peste 3-5 ani și a devenit o tradiție a unor companii de a crea aceste blocaje. Avem nevoie de suport tehnic din partea BERD și a Băncii Mondiale. Marea problemă până acum a fost sistemul de licitație și legislația din această zonă, pe care încercăm să o facem mai fluidă”, a afirmat viceprim-ministrul, citat în comunicat.

Sursa citată precizează că, în ceea ce privește proiectul legii Parteneriatului Public Privat, care se află în prezent la Ministerul Finanțelor, Ciolacu a precizat că la sfârșitul săptămânii viitoare va fi definitivată forma finală și va fi transmisă spre consultare partenerilor internaționali.

La rândul său, conform comunicatului, ministrul Finanțelor a solicitat reprezentanților BERD o reevaluare a dobânzilor și a condițiilor de acordare a creditelor pentru România.

Reprezentanții BERD au exprimat dorința de a continua angajamentele existente în România în domeniul pieței de capital și în cel al infrastucturii, dar și de a finanța proiecte în noi sectoare, cum ar fi cel al irigațiilor sau al turismului, se mai arată în comunicat.